Oxfordská vakcína proti koronaviru bude stát osmdesát korun. Na trhu může být již brzy

 Věda a Výzkum 
16. srpna 2020 09:28 / Lukáš Bauer
  7
📷
3 fotografie v galerii
Nová vakcína proti COVID-19 bude dostupná za pár korun Pixabay
Nová oxfordská vakcína proti COVID-19 bude dostupná již brzy. Její výroba bude zahájena v Argentině a Mexiku, přičemž jedna dávka by měla vyjít na v přepočtu asi 80 korun. Novou vakcínu vyvinuli britští vědci ve spolupráci s experty z Oxfordské univerzity.

Nová vakcína oxfordských vědců, která byla vyvinuta ve spolupráci s britskou společností AstraZeneca, bude vyráběna v Argentině a Mexiku. Cena vakcíny by se mohla pohybovat okolo osmdesáti korun. Nedávno informovalo také Rusko o schválení první očkovací látky proti nemoci COVID-19, v řadách expertů však tato zpráva vzbudila pochybnosti.

Na trhu může být již brzy

Nová oxfordská vakcína se nyní nachází ve třetí fázi testování a na trhu by se tak mohla objevit již v první polovině příštího roku. Její výrobu bude zajišťovat laboratoř farmaceutické společnosti mAbxience se sídlem v argentinskému Buenos Aires. Na kontraktu se podílí také mexický podnikatel a jeden z nejbohatších lidí světa Carlos Slim.

Latinská Amerika byla pandemií koronaviru těžce zasažena a bylo zde prokázáno onemocnění COVID-19 přinejmenším u 5,7 milionu lidí. Statistiky uvádějí, že přibližně 225 tisíc na následky onemocnění zemřelo. Dosud největší počet nakažených byl evidován v Brazílii, kde se potvrdilo 3,16 milonu nakažených lidí. Podle expertů jsou však reálná čísla ještě mnohem vyšší, protože v zemi se provádí velice málo testů. 

Informace o ruské vakcíně

Podobně špatné statistiky má Mexiko, které je třetí nejvíce zasaženou zemí po Spojených státech, kde zemřelo kolem 166 tisíc lidí, a Brazílii. Na světě přitom zatím neexistuje funkční vakcína proti nemoci COVID-19 způsobené novým typem koronaviru.

Objevily se sice zprávy, že Rusko schválilo první očkovací látku proti novému typu koronaviru, v řadách expertů však tyto informace vzbudily nedůvěru. V různém stupni vývoje je ještě asi osm desítek očkovacích látek, přičemž 18 z nich se testuje v rámci klinických studií. Dále čtěte: (Léto by mohlo zatočit s COVID-19. Teplé měsíce pomohou, ale ne všude).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty