Bratrská organizace Svobodní zednáři jsou stále opředeni mnoha tajemstvími. Moc o sobě nemluví, jsou ale vlivní

 Záhady a tajemství 
20. srpna 2020 12:06 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Svobodní zednáři o sobě moc nemluví, jsou ale vlivní Pixabay
Svobodní zednáři jsou nejstarší bratrskou organizací na světě. Navzdory své dlouhověkosti jsou ale zednáři stále opředeni tajemstvím.

Ve skutečnosti jsou však Svobodní zednáři celosvětovou organizací s dlouhou a komplexní historií. Členy byla řada politiků, inženýrů, vědců, spisovatelů, vynálezců a filozofů. Mnoho z těchto členů hrálo významné role ve světových událostech, jako jsou revoluce, války a intelektuální hnutí.

Co je zednářství?

Kromě toho, že jsou Svobodní zednáři nejstarší bratrskou organizací na světě, jde podle zpráv BBC také o největší organizaci na světě, která se může pochlubit odhadem asi 6 miliony členy. Jak název napovídá, organizace je složena téměř výhradně z mužů, kteří se shromažďují pro vzájemný prospěch, často z profesionálních nebo obchodních důvodů. V dnešní době však mohou být zednářkami i ženy.

Zednáři byli v historii spojováni s osvícenskými principy 18. století, jako je antimonarchismus, republikánství, meritokracie a ústavní vláda, uvedla Margaret Jacob, emeritní profesor evropské historie na Kalifornské univerzitě. Členové jsou vedeni k tomu, aby věřili ve svrchovanou bytost, která je chápána jako "velký architekt vesmíru“.

Zednáři mají také svůj etický kodex. Mimo jiné kladou důraz na správné morální chování. Například naléhá na členy, aby byli vytrvalí, spolehliví a pravdiví a nebrali úplatky.

Počátky zednářství jsou nejasné a opředeny mýty a spekulacemi. Jedním z fantazijnějších tvrzení je, že zednáři pocházejí z řad stavitelů Šalamounova chrámu (známého také jako první chrám) v Jeruzalémě. Jiní tvrdí, že zednáři začali jako odnož templářských rytířů. A slavný americký revolucionář Thomas Paine se pokusil vysledovat původ řádu ke starověkým Egypťanům a keltským druidům. Také se objevuje dlouhotrvající pověst, že zednáři jsou vlastně ilumináti, tajná společnost z 18. století, která se zrodila v Německu. Většina z těchto teorií ale nebyla nikdy potvrzena.

"Svobodné zednářství má svůj původ v kamenických ceších středověké Evropy,“ řekla Jacob. Tyto spolky, zvláště aktivní během 14. století, byly zodpovědné za výstavbu některých z nejobdivovanějších architektur v Evropě, jako jsou zdobené gotické katedrály Notre Dame v Paříži a Westminsterské opatství v Londýně.

Slavní zednáři

Mezi členy Svobodných zednářů patřilo i několik významných historických osobností, a to včetně Simóna Bolívara, známého jako osvoboditele Jižní Ameriky. Patřil k nim také francouzský filozof Voltaire, známý svými objemnými filozofickými a politickými spisy, či slavný německý básník a spisovatel Goethe. Wolfgang Amadeus Mozart, slavný skladatel, se stal zednářem v roce 1784. Jeho proslulá opera Kouzelná flétna obsahuje prvky zednářství a je ukázkou jeho zednářského přesvědčení.

Ve své knize Revoluční bratrství: Svobodné zednářství a transformace amerického sociálního řádu, 1730–1840 historik Steven Bullock poznamenal, že několik zakládajících otců a významní američtí revolucionáři a prezidenti byli zednáři, včetně George Washingtona, Paula Revera, Benjamina Franklina a Andrew Jacksona. Franklin byl jedním z prvních zednářů v tehdejší koloniální Americe a v roce 1734 se stal velmistrem zednářské lóže Philadelphia Lodge. Dále čtěte: Mumifikaci, ztracené umění balzamování mrtvých, dnes již nikdo neumí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47