Nový výzkum potvrdil Platónovu teorii. Zemi tvoří krychle

 Věda a Výzkum 
10. srpna 2020 09:38 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Staří filozofové nepotřebovali moderní vědy Depositphotos
Nový výzkum ukazuje, že Platónova teorie může přece jen platit. Země se může primárně rozpadat na kostky. V nové studii vědci z USA a Maďarska prošli simulace přírodních 3D fragmentů Země a zjistili, že většina má skutečně tvar kostky nebo-li krychle.

A co s tím má Platón společného? Platón psal o čtyřech živlech jako o základních složkách světa, které tvoří zem, voda, oheň a vzduch. Tedy ještě před objevením jednotlivých prvků přišli dávní filozofové a předchůdci moderních vědců s těmito prvky, aby vysvětlili, z čeho byl svět vytvořen.

Krychlové tvary jsou všude

Platón nakonec stvořil teorii o tělesech, pravidelných konvexních mnohostěnách (polyedrech) v prostoru. Jinými slovy tvrdil, že z každého vrcholu vychází stejný počet hran a všechny stěny tvoří shodné pravidelné mnohoúhelníky.

Ovšem žádný z těchto tvarů se v reálu nevyskytuje tímto doslovným způsobem, nicméně v kubických krystalech se přirozeně tvoří spousta minerálů a spousta hornin se přirozeně rozpadá na zhruba krychlové tvary. A tady je už spojitost. Věci se rozbijí podle síly, která na ně působí, a rozštěpí se vždy více či méně v pravém úhlu.

"Aplikujeme teorii konvexních mozaik, abychom ukázali, že průměrná geometrie přírodních fragmentů od bahenních trhlin až po zemské tektonické desky má dva přitahovače, kvadrangly a hexagony," vysvětlují vědci ve své práci.

Vědci tím chtějí říct, že například vysychající plocha bahna nebo kus keramiky, který spadne na beton, se rozpadnou buď na polygony nebo čtverce.

Platónova teorie byla správná

Když ale vědci prováděli trojrozměrné simulace, zjistili, že Platónovy kostky dominovaly nad polygony, které prosazoval ruský matematik Georgij Feodosjevič Voronoj. "Je pozoruhodné, že průměrný tvar přírodních fragmentů hornin je kvádr," konstatovali vědci. "Při pohledu skrz čočky konvexních mozaik jsou přírodní fragmenty skutečně geometrickými Platónovými tvary.“

Platónova tělesa se dnes objevují běžně v krystalografii, krystalochemii a molekulární fyzice a chemii. Řada tvarů krystalů má formu těchto těles. Pro představu, kuchyňská sůl má tvar krychle. Také třeba něco tak nehmatatelného jako methan má čtyři atomy vodíku ve vrcholech pravidelného čtyřstěnu s uhlíkovým atomem v jeho těžišti. Dále čtěte: Nové odhady vědců předpovídají, že počet obyvatel Země se během 50 let začne snižovat. Japonsko a Itálie ztratí až polovinu své populace.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47