Byl objeven nejstarší nález postele z pravěku v historii archeologie. Vznikla před dvěma sty tisíci lety

 Objevy 
21. srpna 2020 07:37 / Lukáš Bauer
  2
📷
2 fotografie v galerii
V jeskyni byla objevena postel ze slámy Pikist
Archeologický tým v Jižní Africe objevil pravěká lůžka z trávy, která používali lidé obývající zdejší jeskyně před zhruba 200 tisíci lety. Jedná se o nejstarší nález postele z pravěku v historii archeologie. Vědce také udivila preciznost, s jakou bylo pravěké lůžko zkonstruováno.

Tým jihoafrických archeologů objevil dosud nejstarší známou postel. Primitivní lůžka z trávy byla však poměrně sofistikovaná a měla například i ochranu proti hmyzu. Pravěcí lidé obývající zdejší jeskyně je využívali jako pohodlná místa k odpočinku. Stáří těchto lidských výtvorů vědci odhadují na 200 tisíc let.

Vědci postele objevili v jeskyních v pohoří Lebomo na hranicích Jižní Afriky a Svazijska, které dávní obyvatelé využívali jako obydlí již v dobách před 227 tisíci lety. Populace pravěkých lidí toto místo obývala až do roku 1000 našeho letopočtu.

Nejstarší na světě

Nový objev je nejstarší na světě svého druhu a překonal tak podobnou objevenou pravěkou postel, která pochází z doby před 77 tisíci lety. Toto odpočinkové místo ze slámy vědci našli v jihoafrickém Sibudu. Pro vědce mají tyto nálezy obrovskou cenu, protože je velmi težké je najít už jen kvůli snadnému rozkladu materiálu, z něhož jsou vyrobeny.

V jeskyni Border vědci neobjevili prastaré artefakty ze slámy náhodou. Za dokonalé uchování tak snadno rozložitelného materiálu, kterým sláma je, totiž mohou unikátní podmínky, které v jeskyni jsou, a které umožní konzervaci organických materiálů.

Sofistikovaná postel

Podle vědců byla vrstva slámy, na které dávní lidé spali, přibližně třicet centimetrů silná a byla umístěna na podkladu z popela, který pomáhal jako určitý druh ochrany před bodavým hmyzem. Vědci si také během průzkumu všimli velmi tenké vrstvy materiálu, který poslali na rozbor do laboratoře. Výzkum ukázal, že se jednalo pravděpodobně o nějaký druh lůžkoviny utkaný z trávy. Dále čtěte: Archeologové vykopali ostatky středověkého válečníka. Místo amputované ruky měl zbraň.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47