Vědci popsali, jakou stravu byste měli jíst, pokud chcete žít co nejdéle a na co hledět po pětašedesátce

 Věda a Výzkum 
06. května 2022 08:02 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Správné stravování dokáže skutečně prodloužit život Depositphotos
Dlouhý život sice pochopitelně nezávisí jen na kvalitě jídla, které jíme. Nicméně je dávno prokázáno, že kvalita stravy ovlivňuje opravdu hodně. Zkrátka to známé přísloví "jste to, co jíte", skutečně platí.

Gerontolog Valter Longo z University of Southern California v USA je přesvědčen, že existuje optimální vzorec stravy, který může zvýšit šanci na maximalizaci délky života. A z následného výzkumu, který provedl, vyšly jednoznačné závěry, které byly publikovány v časopise Cell.

Jídlem k dlouhověkosti

Samozřejmě že neexistuje žádný univerzální návod. Svoji roli totiž sehrávají mimo jiné i různá dietní omezení jednotlivce a v neposlední řadě také geny. Longo ale přesto dokázal takový všeobecný náčrt správného stravování dát dohromady.

Například lidé starší 65 let mohou přidat do stravy trochu více bílkovin, protože ty jim vykompenzují klesající tělesnou hmotnost a ochrání je před křehkostí.

Klíčovou roli v celém procesu hraje samozřejmě výběr potravin. Podle Longa je dostatečné množství nerafinovaných sacharidů, rostlinných proteinů a rostlinných tuků, které pokryje necelou třetinu energetických potřeb těla přesně to, co potřebujeme. A to znamená zařadit do jídelníčku hodně luštěnin, celozrnných výrobků a zeleniny a také některé ryby a naopak žádné červené maso nebo zpracované maso a velmi málo bílého masa. Dále je klíčové mít ve stravě co nejméně cukru a obilovin, přidejte dostatek ořechů a olivového oleje a trochu hořké čokolády.

Velkou roli hraje i správné načasované stravování

Načasování jídla do dvanáctihodinového okna s pětidenním cyklem půstu každé tři až čtyři měsíce pomůže také udržet krevní tlak pod kontrolou a rizika inzulinové rezistence na nízkých úrovních.

A pokud nechcete držet půst? Samozřejmě nemusíte, i tak hraje veledůležitou roli to, jaké potraviny máte na talíři. Nedávno vyšla jiná studie, která potvrdila, že správným stravováním lze prodloužit život až o 13 let. A i pokud se začnete stravovat zdravě až v pozdějším věku, například v šedesáti letech, získáte taky hezkou řádku šťastných let.

Zdroj: Cell, Science Alert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47