Úžasné pozorování pomocí Hubbleova teleskopu. Umírání hvězd vytváří neuvěřitelné obrazce

 Vesmír 
22. června 2020 06:11 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Umírání hvězd vytváří neuvěřitelné obrazce NASA, ESA, and J. Kastner/RIT
Není nic zuřivějšího než smrt hvězdy. To proto, že hvězda je zničena kolosálními otřesy, které vyhazují obrovské množství hvězdného materiálu ven do okolního prostoru.

Studium plynu a prachu vyhozeného při takových událostech nám může pomoci pochopit, jak hvězdy umírají. Hubbleův teleskop nyní studoval tyto procesy podrobněji, a to během umírání dvou nejprašnějších a nejplynatějších hvězd v galaxii.

Obě hvězdy jsou velmi horké

Jedná se vlastně o dvě planetární mlhoviny zvané NGC 6303 nebo také Mlhovina motýlů a NGC 7027. A teleskop využil celý rozsah vlnových délek své široké kamery od ultrafialového záření k infračervenému záření, aby tyto procesy podrobně prostudoval.

"Tato nová pozorování pomocí Hubbleova teleskopu s více vlnovými délkami poskytují dosud nejkomplexnější pohled na obě velkolepé mlhoviny. Když jsem stahoval výsledné obrázky, cítil jsem se jako dítě v cukrárně,“ prozradil astronom Joel Kastner z Rochester Institute of Technology v New Yorku.

Obě mlhoviny pravděpodobně pocházejí z progenitorových hvězd asi třikrát až pětkrát větších než Slunce. Ty se v minulosti během svého umírání staly bílými trpaslíky. Obě mají vysokou ionizaci a excitaci, což naznačuje, že hvězdy v nich jsou velmi horké.

Nové snímky s vysokým rozlišením umožnily astronomům studovat otřesy generované periodickými hvězdnými větry, které se vrhají do pomalu se pohybujících hustých mraků. Vytvářejí v mlhovinách dutiny a stěny.

Umírající hvězdy jsou rozmetány a spojí se v jednu velkou

Materiál ztracený umírajícími hvězdami je vypuštěn do vesmíru v každém polárním směru astrofyzikálními tryskami generovanými akrečním diskem. Další možností je, že se dvě hvězdy sloučily v jednu.

"Tato hypotéza slučování hvězd se zdá být nejlepším a nejjednodušším vysvětlením toho, co vidíme v nejaktivnějších planetárních mlhovinách. Je to mocný sjednocující koncept,“ řekl Kastner.

Teleskop zachytil celou řadu procesů umírání těchto dvou hvězd, mnohým z nich ale astronomové ještě vůbec nedokáží porozumět.

Tým ale věří, že došlo k pohlcení menší hvězdy červeným obrem, i když je to zatím jen hypotéza. V současné době astronomové provádějí následné analýzy, aby se pokusili celý tento proces pochopit a popsat. Dále čtěte: Ohromující experiment se třemi hvězdami potvrdil základní princip Einsteinovy obecné teorie relativity.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod