Ohromující experiment se třemi hvězdami potvrdil základní princip Einsteinovy obecné teorie relativity

 Vesmír 
14. června 2020 10:21 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Hvězdný experiment provedli vědci v Manchesteru Guillaume Voisin CC BY-SA 4.0
Vědci opět potvrdili hlavní složku Einsteinovy obecné teorie relativity. Tentokrát si pro svůj náročný experiment zvolili hned tři vzdálené hvězdy.

Experiment vědci provedli konkrétně na dvou bílých trpaslících a zhroucené neutronové hvězdě, na kterých prokázali koncept volného pádu. Základem myšlenky je fakt, že gravitace zrychluje každý padající objekt stejnou rychlostí.

Tři hvězdy poskytly skvělou příležitost

Vědci z University of Manchester využili neobvyklého případu volného pádu mezi třemi hvězdami. Za prvé se jednalo o bílou trpasličí hvězdu a pulsar, tedy mrtvou hvězdu 1,44krát větší než Slunce, které se rychle obíhaly.

Obě navíc obíhaly kolem jiného bílého trpaslíka, podobně, jako Země a Měsíc obíhají Slunce a jeden druhého.

To představovalo pro vědce neobvyklou příležitost. Vědci totiž spekulovali, že objekty držené pohromadě gravitačním tahem, jako u pulsarů, by mohly narušit univerzálnost volného pádu.

Einstein měl opět pravdu

Takové narušení by totiž popřelo obecnou teorii relativity, která předpokládá konstantní gravitační zrychlení napříč všemi scénáři.

Tým vědců ale sledoval pohyb všech tří hvězd až na nanosekundy přesně a zjistil, že první bílý trpaslík a pulsar zrychlují k druhému bílému trpaslíkovi stejným tempem. A to znamená, že Einstein měl pravdu, jak už jsme si ostatně zvykli.

Einsteinova obecná teorie relativity je fyzikální teorie, kterou tento génius publikoval už  v roce 1915 a popisuje gravitaci jako geometrické vlastnosti prostoru a času neboli prostoročasu.

Obecná teorie relativity je také uznávána jako teorie neobyčejné krásy a je často označována jako nejkrásnější ze všech existujících fyzikálních teorií vůbec. Dále čtěte: Kód ve hvězdném světle odražený ze vzdálených planet by mohl odhalit, zda jsou obyvatelné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47