Japonsko chystá sondu pro přistání na povrchu měsíců Marsu. Vzorky dorazí zpět na Zemi

 Vesmír 
28. února 2020 06:12 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
JAXA chce odebrat vzorky z měsíce Phobos Internet
Japonská vesmírná agentura (JAXA) se chystá k marsovskému měsíci Phobos a Deimos. Vesmírná sonda by měla na povrchu měsíců přistát za pět let a zpět na Zemi by se měla vrátit s odebranými vzorky. Projekt eXplorace Mars Moons dostal od vlády zelenou a míří do vývojové fáze.

Japonsko se pokusí přistát a odebrat vzorky na povrchu měsíce Phobos, který obíhá kolem planety Mars. V rámci mise eXplorace Mars Moons, která by měla odstartovat již v roce 2024, poletí japonská vesmírná agentura (JAXA) také na měsíc Deimos. 

JAXA na svém twitterovém účtu uvedla, že projekt eXplorace Mars Moons byl posunut do vývojové fáze. Samotná mise by měla podle JAXA odstartovat v roce 2024 a povrchu měsíců by sonda měla dosáhnout o rok později. Sonda bude odebírat vzorky z jejich povrchu a měla by je doručit zpět na Zemi.

Planeta Mars má pouze dva měsíce, přičemž jedním je Phobos, který má poloměr 11,3 kilometru, a ddruhým je Deimos o poloměru 6,2 kilometru. JAXA se během mise bude snažit získat odpovědi ohledně vzniku těchto vesmírných těles a jejich následném formování kolem Marsu.

Sonda odebere vzorek z povrchu o hmotnosti 10 gramů v hloubce minimálně 2 cm pod povrchem. Kromě odběrového zařízení bude sonda vybavena také návratovou kapslí, která doručí vzorky zpět na Zemi. Sonda bude vybavena kamerami s vysokým rozlišením pro co nejlepší zachycení povrchu měsíců. Spolu s kamerami bude sonda vybavena celou řadou dalších vědeckých přístrojů včetně neutronového spektrometru.

Vzhledem k velice malé hmotnosti a gravitaci na obou měsících je mnohem méně náročné je po přistání zase opustit, na rozdíl od překonání gravitace Marsu. Mise na Phobosu může být sice o něco méně náročná než cesta na Mars, rozhodně to ale není snadné. V roce 1988 se o dosažení Phobosu snažili Rusové, ale těsně před přistáním kosmická loď selhala a došlo k havárii. Znovu se přistát na povrchu marsovského měsíce Rusko pokusilo v roce 2011, ale i druhý pokus byl  neúspěšný. Dále čtěte: (Život na Marsu existuje. Soudě podle objevené sochy).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47