Uvnitř kruhového horského hřebenu na Dálném východě bylo objeveno obří ložisko drahého kovu

 Země a Příroda 
26. února 2020 08:48 / Lukáš Bauer
  14
📷
4 fotografie v galerii
Kruhový horský hřeben je nalezištěm drahých kovů Internet
Ruský Dálný východ ukrývá jediný kruhový horský hřeben na světě, který není sopkou, nebo nevznikl nárazem meteoritu. Tento horský hřeben navíc ukrývá obrovské naleziště jednoho z nejvzácnějších kovů - platiny. Kromě drahého kovu se uvnitř skal nacházejí také vzácné minerály.

Na Dálném východě se nachází jedno z největších nalezišť drahých kovů na planetě, které je ukryto mezi kruhovým horským hřebenem na toku řeky Kondyor. Skály jsou jediným horským masivem na zemi ve tvaru kruhu, který nevznikl nárazem meteoritu nebo sopečnou činností.

Uvnitř osmikilometrového kruhu holých skal bez vegetace se tak nachází jedno z největších ložisek vzácných drahých kovů na Zemi. Poprvé bylo objeveno, když bylo v 70. letech 20. století těženo zlato na řece Kondyor. Zlatokopové často nacházeli v usazeninách také platinu, a tak se vydali proti proudu řeky, kde brzy narazili na ložisko uvnitř skal.

Těžba platiny byla na tomto místě zahájena v roce 1984 a od té doby pracovníci dolu Kondyor objevili platinové nugety s hmotností od 1,5 do 3,5 kg. Celkově bylo od zahájení těžby z dolu vyvezeno více než 100 tun tohoto vzácného kovu.

Kromě platiny se v dole získává také černý granát, modrý kalcit a kov zvaný konderit, což je unikátní slitina mědi, olova, rhodia, platiny a iridia. Tyto všechny materiály se nacházejí na poměrně malém místě, které je lidem prakticky nepřístupné.

Nejbližší větší město je od této oblasti vzdálené 1 100 kilometrů a nejbližší osada se nachází ve vzdálenosti 70 kilometrů. V oblasti jsou navíc velice nízké teploty a půda v dole je prakticky stále zmrzlá. Práce v dolech je proto velice drsná a surová platina je přepravována tisíce kilometrů ke zpracování. Dále čtěte: (Vědci objevili nejstarší vesmírný materiál, jaký kdy byl na Zemi nalezen).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve