Ruský satelit má zřejmě tajné úkoly. Pořád špehuje ten americký

 Vesmír 
22. února 2020 22:01 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Ruský satelit má zřejmě tajné úkoly Pinterest
Zdá se, že se studená válka pomalu vrací. Americká armáda překotně vyvíjí nové sofitstikované zbraně, které roky nevyvíjela, a ruská strana ještě přilévá olej do ohně.

Je tu totiž obava, že tajemný ruský satelit v současné době obíhá kolem Země z jednoho jediného důvodu. Aby špehoval jeden z amerických špionážních satelitů.

A aby to bylo ještě zajímavější, je tu skutečnost, že se to všechno děje otevřeně. Nejsou zde totiž žádná velká tajemství, protože existuje spousta veřejně dostupných dat, například z amatérských satelitů, které sledují asi 2 200 aktivních satelitů z celého světa.

Co se vlastně ve vesmíru děje?

Stalo se, že od chvíle, kdy byl satelit Cosmos 2542 na přelomu roku, se příliš nepřiblížil průzkumnému americkému satelitu KH-11. Něco se však změnilo před několika týdny. Ruská sonda se nejen podivně přiblížila, ale také zjevně změnila svůj orbitální vzorec tak, aby v podstatě odpovídal oběžné dráze amerického satelitu, který je ve vesmíru od konce roku 2013.

Hlavní obavou tedy je, že v tomto režimu by ruská sonda měla být schopna zachytit některá data, včetně podrobných fotografií.

Vědci už teoretizují o tom, že hodnota dat ze špionáže amerického satelitu není příliš velká. Jak již bylo uvedeno, americké sondy ve vesmíru nefungují v žádném utajovaném režimu. Je tedy především otázkou, jakou další funkci by měl ruský špionážní satelit plnit. A vědci se domnívají, že má být použit jako zbraň.

Odborníci se domnívají, že takové manévry by mohly být, pokud se nejedná o předehru nějakého druhu konfliktu, skutečně válečné. Ruský odborník na kosmické lodě Anatolij Zak řekl, že sledování amerického špionážního satelitu tímto způsobem začíná skutečně vypadat dost zlověstně, zejména v té souvislosti, že satelit USA nemá žádný obranný mechanismus.

Co to znamená? Pokud by totiž ten ruský satelit byl například vybaven nějakou zbraní, mohl by se k tomu americkému přiblížit natolik, aby jej poškodil, nebo zcela vymazal z "oblohy". Dále čtěte: Vědci se už dlouho dohadují o existenci temné energie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve