Starověký chrám, nalezený v Izraeli, přepisuje historii

 Objevy 
24. února 2020 07:45 / Mirka Malá
  23
📷
3 fotografie v galerii
Nalezený chrám popírá Bibli Tel Aviv University
Nalezený starověký chrám poblíž Jeruzaléma přepíše dějiny. Díky jeho odhalení je nyní jasné, že navzdory tomu, co říká židovská bible, existovaly kromě prvního chrámu v království i jiné chrámy.

Objev chrámu z doby železné poblíž Jeruzaléma popírá myšlenku, že starověké království Judské, které se nacházelo v dnešním jižním Izraeli, mělo jen jeden chrám. Tím měl být První chrám, známý také jako chrám Šalomouna, svaté místo uctívání v Jeruzalémě, který stál od 10. století před naším letopočtem až do jeho zničení v roce 586 po Kristu.

Nově nalezený chrám byl podle vědců používán ve stejném období jako První chrám. Jeho objevení tedy napovídá, že navzdory tomu, co říká židovská bible, existovaly kromě prvního chrámu v království i jiné současné chrámy.

„Pokud měla skupina lidí žijících tak blízko Jeruzaléma svůj vlastní chrám, možná vláda jeruzalémské elity nebyla tak silná a království nebylo tak dobře zavedené, jak je popsáno v Bibli,“ domnívá se Shua Kisilevitz, doktorský student archeologie na Tel Avivské univerzitě v Izraeli.

Loni nalezený chrám byl pravděpodobně postaven kolem 900 let před naším letopočtem a fungoval několik století, až do svého zániku na počátku šestého století před Kristem.

Toto datování archeology zmátlo. Bible totiž popisuje náboženské reformy krále Ezechiáše a krále Josiáše, který tvrdil, že konsolidoval bohoslužby do Šalamounova chrámu v Jeruzalémě a odstranil veškerou kulturu za svými hranicemi.

Za vším jsou peníze

Za existencí dalšího fungujícího chrámu zřejmě stálo ekonomické pozadí. V místě, kde chrám původně stál, se totiž nalézalo množství sýpek obilí a distribuční centrum s mnoha administrativními budovami.

Zdá se, že toto místo bylo ekonomicky tak silné, že se dokázalo postarat o zásobování celého Jeruzaléma. Vědci se domnívají, že právě ekonomická síla stála za tím, že tamní chrám mohl fungovat navzdory výsadnímu postavení Šalamounova chrámu.

Samotný chrám měl obdélníkový tvar s otevřeným nádvořím vpředu. Kulturní nálezy na nádvoří zahrnují kamenný oltář, na kterém byla zvířata obětována a jejich zbytky vyhozeny do vyhloubené jámy. Kromě toho byly na nádvoří nalezeny čtyři hliněné figurky, dvě podobné člověku a dvě koňské.

Důkazy o kulturní činnosti v celém Judském království existují jak v biblických textech, tak v archeologických nálezech. Během této doby se v Levantu, v regionu, který dnes zahrnuje Izrael a jeho sousední země, objevily nové politické skupiny. Podle těchto bouřlivých změn měli lidé tendenci držet se svých starých náboženských praktik. Dokonce i architektura nalezeného chrámu a její artefakty připomínaly náboženské tradice ze starověkého Blízkého východu, které se praktikují od třetího tisíciletí před naším letopočtemi.

Objevení tohoto chrámu také napovídá, jak tehdejší Judské království fungovalo. Později sice bylo silné a centralizované, ale rovněž budovalo vztahy s ostatními vládci, včetně toho, který vládl území Tel Motzy, kde byl nový chrám nalezen. Dále čtěte: V Itálii objevili hrobku významného bojovníka z doby železné i s válečným vozem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47