NASA zveřejnila satelitní záběry Antarktidy. Odhalují děsivé skutečnosti

 Věda a Výzkum 
27. února 2020 10:48 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Snímky NASA odhalují šokující rozměry tání Antarktidy Internet
Antarktida je světovou zásobárnou ledu, která však v posledních letech velice rychle taje. Tento fakt potvrzují nové satelitní záběry, které zveřejnila americká NASA. Úroveň tání v Antarktidě je skutečně vysoká a uvnitř kontinentu vznikají obrovské rezervoáry vody.

Antarktida je jedním z nejchladnějších míst na Zemi, kde v některých místech dosahují roční průměrné teploty -57 °C. Dokonce i na teplejším pobřeží tohoto kontinentu je průměrná roční teplota kolem -10 °C. V poslední době však dochází k výraznému oteplování, které způsobuje tání obrovské masy ledu.

Dne 6. února meteorologická stanice na základně Esperanza na Antarktickém poloostrově zaznamenala historicky nejvyšší teplotu naměřenou na pevnině. Meterologické přístroje tehdy ukázaly neuvěřitelnou teplotu 18,3 °C.

Tato vlna antarktických veder trvala asi týden, přičemž snímky ze satelitu Landsat 8 ukazují závažnost nadměrného tání, které vedra způsobila. Snímky byly pořízené nad ostrovem Eagle Island, který se nachází kousek od pobřeží Graham Land.

Rekordně vysoké teploty vedly k tomu, že se velké množství ledového příkrovu Eagle Islandu rozplynulo v moři, zatímco v oblasti směrem do středu ostrova se nahromadily obrovské vodní plochy. Podobné mohutné tání ledu bylo v posledních letech zaznamenáno také v Grónsku.

Vědci poznamenali, že tání je běžnou součástí jarních měsíců, ale nikoliv v takovém měřítku. Na vině jsou podle expertů zejména vysoké emise skleníkových plynů v ovzduší. Dále čtěte: (Pod antarktickým ledovcem se děje něco zvláštního. Vědci pod něj spustí speciální miniponorku).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve