Téměř padesát tisíc let starý pták, zamrzlý v sibiřském permafrostu, se zachoval v dokonalém stavu

 Země a Příroda 
27. února 2020 12:18 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Druh ptáka z doby ledové žije dodnes Centre for Palaeogenetics Stockholm
Dlouhých 46 000 let byl malý pták, který zahynul během poslední doby ledové, zamrzlý, dokud dva muži z Ruska, kteří hledali kly z mamutů, neobjevili jeho tělo v sibiřském permafrostu.

Pták byl v tak dobré kondici, že vypadal, jako by zemřel před několika dny. Nález je to mimořádný, protože taková malá zvířata by se po smrti normálně velmi rychle rozložila. Jde tak o jediného, téměř nedotčeného ptáka, který může vydat svoje svědectví o poslední době ledové.

Když lovci náhodou zmrzlého ptáka objevili v září 2018, neměli představu o jeho věku nebo jeho druhu. V laboratoři pak radiokarbonové zkoumání odhalilo, že pták žil ve stejné době jako ostatní zvířata z doby ledové, včetně mamutů, koní, nosorožců, bizonů a rysů.

Aby objevili ptačí druh, vědci zkoumali jeho mitochondriální DNA, genetická data, která se předávají mateřskou linií. Vědci pak vzali hotovou mitochondriální DNA a hledali shodu v online databázi, která má dnes genetické sekvence téměř každého žijícího druhu. Z výsledků vyplynulo, že pták z doby ledové byla samička skřivana ouškatého (Eremophila alpestris).

Pták z doby ledové žije dodnes

Objev vrhá světlo na transformaci tzv. mamutí stepi. Když byl tento pták naživu, byla půda směsí stepí (nezalesněné pastviny) a tundry (bez stromů, zmrzlé půdy).

Když poslední ledová doba skončila asi před 11 700 lety, mamutí step se přesunula do tří hlavních euroasijských prostředí, která dnes existují: severní tundra, taiga (jehličnatý les) uprostřed a step na jihu.

V současné době existují dva poddruhy skřivana. Jeden se vyskytuje v tundře na dalekém severu Eurasie a druhý ve stepi na jihu v Mongolsku a jeho sousedních zemích.

Je tedy jasné, že nově objevený dávný pták je předchůdcem dvou různých poddruhů současného skřivana. Když se však prostředí změnilo, tento druh se rozdělil na dvě evoluční linie, které existují dodnes.

Celkově tedy tato studie poskytuje příklad toho, jak změna klimatu na konci poslední doby ledové mohla vést ke vzniku nových poddruhů, uvedli vědci. Dále čtěte: Nová studie zjistila, že poslední mamuti trpěli genetickými mutacemi, které způsobily jejich vyhynutí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47