Tajemný objekt z hlubokého vesmíru vysílá signály na Zemi každých šestnáct dní

 Vesmír 
16. února 2020 13:25 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Z hlubokého vesmíru přicházejí signály každých 16 dní Depositphotos
Tajemný objekt vzdálený 500 milionů světelných let, který na Zemi vysílá signály, šokuje vědce. Ti zjistili, že signály se vracejí v pravidelném intervalu, a to každých 16 dní.

Vědci nevědí, odkud, nebo od koho signály jsou, předpokládají, že jsou ale výsledkem nějakých radiačních výbuchů v hlubokém vesmíru. Jenomže tyto nově objevené výbuchy se opakují se železnou pravidelností, tedy každých 16 dní, což znamená, že musejí být řízeny.

Vědci dosud našli více než 100 typů rychlých rádiových výbuchů, ale pouze deset z nich se opakovalo, ale žádný z nich nevykazoval konzistentní periodu. V tomto novém konkrétním případě k Zemi letí za hodinu po dobu čtyř dnů jeden až dva signály, než se zase na dvanáct dní odmlčí. Cyklus se pak opakuje ve stejném režimu.

Jsou to mimozemské civilizace?

Vědcům se podařilo zjistit, že signály vycházejí ze spirálové galaxie vzdálené téměř 500 milionů světelných let od Země. Od té doby se snaží zjistit, co přesně mají signály znamenat.

Jednou z teorií je, že tento konkrétní rychlý rádiový výbuch by mohl obíhat kolem hvězdy nebo černé díry. Dál už ale vědci jenom tápou. Nicméně se domnívají, že nejde o žádnou mimozemskou zprávu, kterou se mimozemské civilizace snaží kontaktovat tu naši.

Vědci tvrdí, že pokud by šlo o mimozemské vyslání zprávy na Zemi, určitě by mezi signály nebyla šestnáctidenní proluka. Vědci tvrdí, že takový rytmus není pro komunikaci efektivní, protože by trvalo neskutečně dlouho, než by se na Zemi dostala celá zpráva.

Je tu ale ještě jeden fakt. Vědci ve svých současných úvahách nepočítají s tím, že k rozluštění signálu z hlubokého vesmíru nemají s velkou pravděpodobností dostatečně vyspělou techniku.

To znamená, že pokud by tajemné signály opravdu pocházely od nějaké mimozemské civilizace, lze předpokládat, že tato bude technicky mnohem vyspělejší než ta lidská, pokud je schopna poslat na Zemi signál z tak obrovské vzdálenosti.

Další podrobnosti vědci nesdělili a zatím ani není jasné, jak dlouho už tyto pravidelně se opakující signály poslouchají. Dále čtěte: Masivní asteroid může ohrozit Zemi, pokud se rozpadne.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47