Vědci testují, jak kontrolovat mozek astronautů během mise na Mars

 Vesmír 
14. února 2020 11:47 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vědci testovali na simulátoru Marsu na Havaji Olave Krigolson
Cesta na Mars je reálná, ale nebude snadná. A před jejím startem je potřeba vyřešit řadu problémů. Jedním z nich je, jak sledovat samotné astronauty. Samozřejmě je snadné sledovat jejich srdeční frekvenci a krevní tlak, ale je možné sledovat, co se děje uvnitř jejich hlav?

Nedávno se proto kanadský výzkumný tým vydal na Havaj, kde je simulátor prostředí Marsu, aby tento problém vyřešil rozvíjením schopností sledovat zdraví mozku a výkon astronautů v reálném čase.

Pomocí EEG k měření mozkových vln nakonec dokázali úspěšně monitorovat pět různých aspektů kognitivní funkce mozku: vnímání, pozornost, paměť, učení a rozhodování. Také byli schopni pozorovat problémy se správnou funkcí mozku způsobené stresem, depresí a kognitivní únavou.

Největší problém je únava

Fyzická únava je, když nás začnou bolet svaly a zažíváme nedostatek energie. Kognitivní únava je mentální paralelou. Když je mozek unavený, přestává správně fungovat. Kvůli tomu lidé začínají dělat chyby a kromě jiného dochází i k chybám v úsudku a rozhodování.

Vědecký tým proto pomocí EEG vyvinul test na mozku, který jim poskytne úplné informace o mentálním zdraví astronauta a výkonu jeho mozku.

K tomu využili sedmidenní simulovanou misi na Mars v havajském vesmírném zařízení. Během testování sice mohli všichni opustit simulátor, ale pouze ve vesmírných oblecích, takže museli dýchat pomocí zásobníků vzduchu v astronautských batozích. Všichni jedli pouze lyofilizované jídlo a jejich komunikace s vnějším světem byla zpožděna o 20 minut, aby se simulovala doba přenosu signálu z Marsu. Každý den museli rovněž dvě hodiny cvičit, zatímco měli týdně k dispozici pouhých osm minut sprchování.

Aby byla simulace ještě realističtější, jejich každodenní režim byl strukturován přesně tak, aby odpovídal misi na Mars. Každý den začal snídaní a schůzkou posádky, aby se zhodnotily cíle stanovené pro daný den. Činnosti během dne závisely na rozdaných úkolech. Zkoumala se například okolní geologie, pracovalo se na výzkumných projektech, vařilo se pro posádku a den končil pravidelnými zprávami o misi.

Během testování se ukázalo, že nová metoda sledování mentálního zdraví astronautů nejen dokázala přenést všechna potřebná data, ale rovněž je vyhodnotila během pouhých pěti minut.

Vědci tak mohli sledovat jasné zvýšení kognitivní únavy během každého dne, což lze očekávat po 16ti hodinovém pracovním dni. Rovněž vysledovali, jak kognitivní únava narůstá během sedmi dnů.

Během testů navíc našli i další možnosti, které jim nová technologie poskytuje. Mohou tak sledovat a měřit otřesy během sportovních akcí, zkoumat kognitivní únavu v průmyslovém a lékařském prostředí, předpovídat výkonnost sportovce a v neposlední řadě sledovat vývoj mírného kognitivního poškození při Alzheimerově chorobě a demenci.

Mise na Mars tak přinese nejen rozvoj vesmírných technologií, ale i těch technologií, které budou prospěšné i tady na Zemi. Dále čtěte: Život na Marsu existuje. Soudě podle objevené sochy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve