Kráter na povrchu Marsu vypadá jako pařez. Vědci studovali jeho „letokruhy”

 Vesmír 
02. února 2022 17:25 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mars má sezonní cykly podobné Zemi  Unsplash
Minulý rok v červenci pořídil satelit agentur ESA a Roskosmos snímek objektu, který vypadá jako pařez, ve skutečnosti je to však obrovský kráter obsahující vodní led, upřesňují vědci.

Snímek pořídila sonda ExoMars Trace Gas Orbiter kamerou CaSSIS 13. června v roce 2021. 

Kráter, který se nachází na planině Acidalia Planitia, připomíná pařez kvůli vzorům podobným letokruhům, s jejichž pomocí lze studovat vegetační období stromů. Podle informací na webu ESA je to s „letokruhy” impaktního kráteru podobně. Planetárním vědcům mohou prozradit něco o historii Marsu. 

Snímek byl sice pořízen během jara, Mars však může být mrazivý také během teplejších měsíců. Vědci ze vzorů na snímku vyčetli, že kráter obsahuje po celý rok zamrzlý materiál. A tento materiál obsahuje vodní led. 

Marťanské sezonní cykly 

Vodní led se při ochlazování rozšiřuje. Jak na Marsu teploty kolísají, materiál v kráteru bohatý na vodní led by se roztahoval a smršťoval. Vlivem těchto cyklů by vznikaly právě soustředěné zlomové vzory připomínající letokruhy. 

Vědcům to může pomoci pochopit historii Marsu. V oblasti kráteru, na 51,9 stupni zeměpisné šířky, je pro vodní led příliš teplo. 

Mars má, stejně tak jako Země, díky axiálnímu sklonu, roční období. Tento náklon rudé planety se však průběhem dlouhých časových horizontů (stovky tisíc až miliony let) dramaticky mění. 

Materiál v kráteru musí pocházet z minulosti, kdy umožnil sklon osy Marsu tvorbu vodního ledu v nižších zeměpisných šířkách než dnes. 

Zdroj: ESA.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008