Sluneční soustava se nachází uvnitř obrovské a tajemné prázdnoty a vědci už konečně vědí proč

 Vesmír 
15. ledna 2022 17:32 / Mirka Malá
  117
📷
1 fotografie v galerii
Ilustrace ukazuje, v jaké vesmírné bublině žijeme Space Telescope Science Institute (volný zdroj foto)
Naše sluneční soustava leží uprostřed prázdné oblasti vesmíru. Je to vlastně taková bublina. Jde o oblast nízkohustotního vysokoteplotního plazmatu o průměru asi 1 000 světelných let, která je obklopena slupkou chladnějšího, hustšího neutrálního plynu a prachu.

Co to ale vlastně přesně je, na to vědci nemohli pořád přijít. Nyní si myslí, že už vysvětlení mají.

Mohou za to supernovy?

Tým astronomů z Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) zjistil, že tato prapodivná bublina byla pravděpodobně "vyřezána"do mezihvězdného prostředí sérií výbuchů supernov před miliony let. Tento závěr je v souladu s předchozími studiemi, jenomže je tu jedno velké ALE. Bublina, přezdívaná Místní bublina, se totiž pořád rozšiřuje a je zodpovědná za oblasti zvýšené tvorby hvězd na jejím obvodu.

Nyní ale vědci konečně znají alespoň původ bubliny, nebo si to alespoň myslí. Bublinu totiž objevili teprve před několika desetiletími a až nyní vědci vysvětlili její původ. Vzhledem k tomu, že je dobře známý fakt, že supernovy dokáží vyřezávat dutiny ve vesmíru a zametat plyn a prach, když se rozpínají ven, jde o docela rozumné vysvětlení.

V bublině žijeme už přes 14 milionů let

Vědci také zjistili, že historie bubliny začala asi před 14,4 miliony let, což v historii vesmíru není nijak dávno. Nejprve tu bylo období zrození hvězd, po kterém následovaly supernovy hmotných hvězd s krátkou životností. Podle vědců na to bylo potřeba asi 15 výbuchů supernov, které stvořily dnešní bublinu, která se ovšem stále rozšiřuje.

A proč je naše sluneční soustava uprostřed? Vědci si myslí, že je to čistá náhoda, ale kdo by za to dal ruku do ohně? Ještě včera nikdo nevěděl, že vlastně žijeme v bublině, natož aby měl jistojisté vysvětlení pro to, proč žijeme přesně uprostřed této bubliny.

Nicméně podle výzkumníků vše naznačuje tomu, že Mléčná dráha je pravděpodobně plná podobných bublin. Jen abyste si uměli představit, jak to asi vypadá. Takže si představte Mléčnou dráhu jako ementál, tedy plnou bublin. A někde tam je uprostřed jedné z bublin naše sluneční soustava.

Zdroj: Nature, Science Alert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47