Žádný dort s polevou posypaný moučkovým cukrem, ale kráter na Marsu, v němž svítí led

 Vesmír 
02. ledna 2022 20:49 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
„Spálené" okraje kráteru jsou tvořeny vulkanickými sedimenty ESA (volný zdroj foto)
Červený smetanový dort posypaný moučkovým cukrem. Tak vypadá kráter zachycený na nádherném, barevně kontrastním snímku sondou ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), která jej pořídila 5. července loňského roku.

Na snímku můžete vidět 4 kilometry široký kráter v severní polární marsovské oblasti Vastitas Borealis. Kráter je ze severně orientovaných svahů, kde svítí v průměru méně hodin světlo, pokrytý vodním ledem. 

Cukrově bílý led tvoří kontrast k výrazně rudému sedimentu. Okraje kráteru jsou výrazně černé a působí jako spálené. Podle odborníků se skládají ze sopečných materiálů, jako je čedič. 

Na pravé straně kráteru jsou viditelné tmavé červené pruhy. Vznikly erozí větrem, který odhalil hlubší, tmavší vrstvu povrchového substrátu. 

Sonda se nefláká, má důležitou misi 

TGO je společný projekt Evropské kosmické agentury ESA a ruského kosmického programu Roskosmos. K Marsu dorazila v roce 2016 a své úkoly začala vykonávat o dva roky později. Sonda sice posílá zpět na Zemi úchvatné snímky, má ale misi důležitou pro pochopení a kolonizaci Marsu. 

Zachytává atmosférické plyny Marsu a hledá na jeho povrchu místa bohatá na podzemní vodu. Sonda je důležitá pro druhou misi ExoMars zahrnující povrchový rover Rosalind Franklin a přistávací modul Kazachok. Mise by měla začít v roce 2023. Psali jsme také: Povrch Marsu se skládá z několika vrstev, zjistili vědci

Zdroj: India Today.

Témata: Mars, sonda, kráter, sediment,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod