Na Venuši nebylo vřelejší klima jako kdysi na Marsu. Ve skutečnosti se Zemi nikdy nepodobala

 Vesmír 
30. prosince 2021 18:10 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Venuše byla vždy toxickou, horkou planetou  Pixabay
Ne každá planeta byla ve sluneční soustavě nehostinná, i když dnes je jedinou obyvatelnou planetou Země. Například Mars byl kdysi teplepší a vlhčí. Podle dřívějších výzkumů taková byla i Venuše, ale podle švýcarských vědců se nikdy Zemi planeta ve skutečnosti nepodobala.

Venuše je v mnoha ohledech jako Země. Má podobné rozměry a složení. Když bylo Slunce mladší a chladnější, mohla mít podle jistých výzkumů i vřelejší klima. 

Tady ale podobnost končí. Atmosférou Venuše proplouvají mraky plné kyseliny sírové a její atmosférický tlak je stokrát větší než na Zemi. A aby toho nebylo málo, povrchová teplota se zde pohybuje v řádu cca 471 stupňů Celsia. 

Vědci si kvůli podobnosti obou planet mysleli, že byla kdysi Země jako Venuše a nakonec skončí jako Venuše kvůli zvyšujícímu se žáru Slunce. 

Jednou peklo, vždycky peklo 

„Simulovali jsme klima Země a Venuše na samotném počátku jejich vývoje před více než 4 miliardami let, když byl povrch planet ještě roztavený. Související vysoké teploty znamenaly, že voda by zde byla přítomna ve formě páry jako v obrovském hrnci,” popsal výzkum a jeho výsledky Martin Turbet, astronom z Ženevské univerzity ve Švýcarsku. 

Aby se pára kondenzovala do mraků a pršela na povrch, musela by se Venuše alespoň na několik tisíc let ochladit, Toho by bylo možné docílit pouze tehdy, kdyby byly mraky složeny tak, aby blokovaly sluneční záření odrážející se z povrchu planety. 

Podle modelů se mraky tvořily jen na noční straně Venuše. Slunečnímu záření by to na denní straně nijak nebránilo, přičemž planeta by byla ještě více horká. 

Na Venuši se nikdy nemohla pára změnit v kapalnou vodu a zaplnit Venuši povrchovou vodou. Psali jsme také: Šokující objev. Venuše může procházet podobným biologickým vývojem jako Země před miliardami let.

Zdroj: Nature.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47