Černý diamant jde do aukce. Aukční síň tvrdí, že pochází z vesmíru

 Vesmír 
26. ledna 2022 14:18 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vědci podporují myšlenku, že černý diamant skutečně pochází z vesmíru Sotheby´s
Černý diamant, který jde do aukce, má 555 karátů a aukční síň o něm tvrdí, že pochází z mezihvězdného prostoru. Problém je, že nikdo vlastně neví, jaký má diamant původ.

Diamant má přezdívku Enigma a není o něm v podstatě nic známo. Tedy ani kdy byl objeven, ani kdo ho vybrousil.

Poklad z mezihvězdného prostoru

V roce 2006 zapsala Guinnessova kniha rekordů Enigmu jako největší a nejtvrdší existující diamant, uvádí aukční síň Sotheby’s v tiskové zprávě. Tvar diamantu byl inspirován blízkovýchodním symbolem palmy Khamsa, který se často používá ve špercích jako talisman. V posledních 20 letech byl diamant v soukromé sbírce a nikdy nebyl veřejně vystaven. 

Podle Sotheby's jde o uhlíkový diamant, poklad z mezihvězdného prostoru. Aukční síň tvrdí, že diamant byl pravděpodobně vytvořen buď při dopadu meteoritu, nebo je pozůstatkem srážky asteroidu se Zemí.

Co je zač?

Tento diamant, často označovaný jako černý diamant, je ve skutečnosti polykrystalický diamant, což je svazek diamantů spojených dohromady drobnějšími diamanty. Na rozdíl od tradičních diamantů se nenacházejí v kimberlitu, vulkanických horninách, které se tvoří hluboko pod zemským povrchem, kde vysoké teploty a extrémní tlak způsobují krystalizaci uhlíku na diamant. Místo toho se nacházejí výhradně v písčitých nánosech řek nebo záplavových oblastech Brazílie a Středoafrické republiky. 

Tyto vlastnosti vedly některé vědce k přesvědčení, že diamanty byly na Zemi dopraveny z vesmíru zhruba před třemi miliardami let, a to zapuštěny do asteroidu nebo vytvořeny, když jeden narazil na superkontinent, který kdysi sdílely Jižní Amerika a Afrika. Jiní vědci poukazují na vodík v nich přítomný, aby vysvětlili jejich původ v mezihvězdném prostoru, kde je prvek velmi hojný. Studie z roku 2007 naznačila, že tyto diamanty byly vytvořeny při explozích supernov a dopadaly na Zemi ve formě asteroidů vyrobených výhradně z diamantu. Podle Christiana Koeberla, geochemika na katedře litosférického výzkumu na Vídeňské univerzitě v Rakousku, je však to, zda jsou tyto diamanty vesmírnými horninami, stále předmětem diskuse ve vědeckém světě. 

Zdroj: Sotheby´s, Popular Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008