Možná známka života na Marsu? Rover Curiosity našel nadějné organické látky

 Vesmír 
25. ledna 2022 13:53 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Z vyvrtaných děr na Marsu rover Curiosity odebral velmi zajímavý materiál NASA
Rover Curiosity našel na Marsu zajímavé organické sloučeniny, které by mohly být známkami starověkého života na Marsu, ale na ověření této hypotézy si budeme muset ještě počkat.

Některé ze vzorků hornin, které vozítko Curiosity shromáždilo během posledních let, obsahují organické látky bohaté na typ uhlíku, který je na Zemi spojován se životem. Vědci ale ve své nové studii upozorňují na fakt, že Mars se od Země značně odlišuje, tudíž je na jasné závěry ještě brzy.

Život nebo něco jiného?

Vědci nyní zkoumají, zda tento důležitý uhlíkový podpis mohlo kromě původního života způsobit ještě něco jiného.

V nové studii se výzkumný tým zabýval dvěma tucty vzorků práškových hornin, které Curiosity shromáždil pomocí svého vrtáku z různých míst mezi srpnem 2012 a červencem 2021. Vědci zjistili, že téměř polovina těchto vzorků byla obohacena o uhlík-12, lehčí ze dvou stabilních izotopů uhlíku, ve srovnání s předchozími měřeními meteoritů Marsu a atmosféry Marsu. Tyto vzorky s vysokým obsahem uhlíku-12 pocházely z pěti různých míst v kráteru Gale.

Na Zemi organismy přednostně využívají uhlík-12 pro své metabolické procesy, takže obohacení tohoto izotopu ve vzorcích starověkých hornin je vnímáno jako signál biotické chemie. Ale uhlíkové cykly na Marsu nejsou vědou ještě dostatečně pochopeny, takže vědci si svými závěry nemohou být jisti.

Proto mají hned tři různé verze. První zahrnuje marsovské mikroby produkující metan, který byl poté po interakci s ultrafialovým světlem ve vzduchu Marsu přeměněn na složitější organické molekuly. Tyto větší organické látky pak spadly zpět na povrch a staly se součástí hornin. Ale podobné reakce zahrnující UV světlo a nebiologický oxid uhličitý, zdaleka nejhojnější plyn v atmosféře Marsu, mohly také vést ke stejnému výsledku. Je také možné, že sluneční soustava procházela obřím molekulárním mrakem bohatým na uhlík-12 již dávno.

Odpověď dá asi až Perseverance

Vědci si tak na další vývoj svého výzkumu a konečně potvrzení existence života budou muset ještě několik let počkat. 

Další užitečná data by totiž mohl z Marsu dodat rover Perseverance, tedy robot, který v únoru 2021 přistál v jiném kráteru na Marsu. Perseverance přímo hledá známky starověkého života na Marsu a sbírá desítky vzorků, které budou vráceny na Zemi k analýze, ale to bude v nejlepším případě až v roce 2031.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008