Benátky východu. Neolitické čínské město s vyspělými přehradami bylo vyplaveno

 Věda a Výzkum 
17. prosince 2021 15:16 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Liang-ču byla civilizace žijící v Číně před 5300 lety Pixabay
Kultura Liang-ču byla nesmírně vyspělou čínskou neolitickou civilizací, jejíž velkolepé město se rozléhalo u delty Modré řeky (Jang-c’-ťiang) na východě Číny před 5300 lety. I přes svou velkolepost se však kultura před 4300 lety ztratila. Nyní už vědci vědí, co stálo za jejím pádem.

Město vědci označili za „Benátky východu”, a to kvůli rozsáhlým zavlažovacím systémům. Liang-ču byla v té době pokroková civilizace využívající vodu k zemědělství a zavlažování. 

Tyhle architektonické prvky zahrnovaly inteligentní hydraulické inženýrství, jako jsou přehrady, kanály a vodní nádrže. Město, které ve své době nemělo obdoby jak v Číně, tak možná i na celém světě, mělo všechny předpoklady ke vzkvétání. 

Záhadné zmizení

Velkolepá čínská kultura ale před 4300 lety záhadně zmizela. Vědci už dříve měli podezření, že Liang-ču vyplavila Modrá řeka. Našli totiž na ruinách stopy hlíny, která tam mohla být zanesena vodou. Odborníci však ze samotné vrstvy hlíny k žádným závěrům nedošli. 

Mezinárodní tým badatelů pod vedení Huawei Zhanga, výzkumníka z Xi'an Jiaotong University, nyní zamířil pro odpovědi hlouběji pod zem. Odborníci zkoumali nerostné útvary, jako jsou stalagmity, ze dvou jeskyní v regionu, které uchovávají chemické značky klimatických podmínek. 

Civilizace byla vyplavena

Kolaps civilizace se shoduje s extrémně vysokými srážkami, které pravděpodobně trvaly desítky let. Příčinou byla nejspíše jižní oscilace El Niño. Mohla za tím být ale i změna klimatu, kterou zde mohly „pěstovat” civilizace před Liang-ču. 

Vědci se domnívají, že deště byly tak masivní, že ani vyspělé přehrady nedokázaly vodu udržet. Zajímavé je to, že před 4400 lety stavba přehrad nejspíše kvůli velkému suchu ustala. 

Pak ovšem přišly vydatné deště v obdobích před 4400 až 4300 lety a zastihly čínskou kulturu nepřipravenou. Obyvatelé města pak opouštěli domovy, což vedlo k pádu Ling-ču. Psali jsme také: Izraelští archeologové odhalili devět tisíc let staré velké město

Zdroj: Science Advances.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47