Poblíž Pompejí byl vykopán teměř neporušený římský vůz. Jedná se o zcela unikátní objev

 Věda a Výzkum 
28. února 2021 16:50 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Bohatě zdobený vůz byl používán během slavnostních průvodů Pompeii Archaeological Park/AFP
Téměř neporušený římský bohatě zdobený vůz, který byl pravděpodobně používán během slavnostních průvodů, byl objeven během archeologických vykopávek poblíž Pompejí. Tento čtyřkolý vůz tažený koňským spřežením nemá podle archeologů ve světě obdoby.

Poblíž starověkého italského města Pompeje, které bylo pohřbeno pod vrstvou sopečného popela, byl objeven zcela neporušený římský zdobený vůz. Archeologové k nálezu uvedli, že tento typ vozu v takto zachovalém stavu nebyl na území Itálie ještě nikdy objeven. Římský vůz byl pravděpodobně používán během slavnostních průvodů. 

Čtyřkolý průvodní římský vůz byl objeven u sloupoví při vchodu do starověké stáje, kde  byly v roce 2018 vykopány pozůstatky trojice římských koní. Jeden z těchto objevených koní byl dokonce stále v postroji a vědci proto předpokládali, že by se mohly na místě nacházet další artefakty.

Unikátní objev

„Velký slavnostní vůz se čtyřmi koly, železnými součástmi, krásnými bronzovými a cínovými dekoracemi, zbytky mineralizovaného dřeva a otisky organických materiálů (od lan po zbytky květinové výzdoby) byl objeven téměř neporušený. Jedná se o naprosto fascinující objev,“ stálo v prohlášení Pompejského archeologického parku, jehož pracovníci vůz objevili.

Místo, kde byl římský vůz vykopán, je známé jako Civita Giuliana, předměstská vila, která leží jen několik set metrů od starobylého města Pompeje. Samotný výkop je součástí programu zaměřeného na boj proti nelegální činnosti v této oblasti, včetně kopání tunelů za účelem získání artefaktů, které lze prodat na nelegálních trzích.

Nelegální těžba artefaktů

Archeologové přitom vykradače starožitností předběhli jen o kousek, protože z obou stran kolem vozu už vedly nelegální tunely, kterými se snažili zloději vykopávek artefakty vytěžit. Specialisté věnovali téměř dva tisíce let starému vozu velkou péči a do každého otvoru nalévali sádru, aby dostali otisk jakéhokoliv organického materiálu. Dále čtěte: (Plánování silničního tunelu poblíž Stonehenge vedlo k nálezu dvou hrobů a artefaktů).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty