Vědci zjistili důležitou výhodu diety 5 : 2. Lidé jsou více motivováni pokračovat

 Věda a Výzkum 
15. prosince 2021 12:08 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lidé mají tendenci být s dietou 5 : 2 spokojenější  Pixabay
Dieta 5 : 2 je v posledním desetiletí populární metodou, jak zhubnout. Podle některých studií je účinnější než tradiční dieta, podle jiných nikoliv. Nová práce ale uvádí další výhodu diety 5 : 2, a sice lepší udržitelnost a motivaci pokračovat než v případě diety klasické.

Dieta 5 : 2 znamená, že pět dnů jíme prakticky co chceme (ale měli bychom jíst stále rozumně) a dva dny rapidně omezíme příjem kalorií, často až na pouhých 500 kalorií denně. Někteří lidé přitom  jdou ještě dál a mají dva dny půstu. 

Účinky na hubnutí nebyly odlišné 

Vědci z Queen Mary University of London však zjistili velkou výhodu 5 : 2. Tým měl k dispozici 300 účastníků, a ty rozdělil do tří skupin. První skupina dostala instrukce k tradiční dietě, druhá pak k dietě 5 : 2 a třetí také, ale navíc se musela účastnit hromadných sezení, kde debatovali o pocitech s ostatními. 

Experiment trval rok a jeho výsledky ukázaly, že všechny skupiny dosáhly mírného úbytku na váze. 15 procent účastníků v první skupině ztratilo v průměru 5 procent tělesné hmotnosti a obě skupiny dietářů 5 : 2 si vedly podobně. 

Motivace pokračovat a doporučovat 

Vědci však zjistili, že lidé na dietě 5 : 2 hodnotili svou zkušenost pozitivněji než skupina s tradiční dietou. Vnímali více pozitivně své intervence, zkušenosti a užitečnost diety. Také měli větší tendence ji doporučovat dál. 

Tyto dvě skupiny byly mnohem lépe připraveny v dietě pokračovat. „Zjistili jsme, že ačkoliv dieta 5 : 2 nebyla účinnější než tradiční postupy, pokud jde o hubnutí, uživatelé tento přístup preferovali více, protože byl jednodušší a atraktivnější,” řekla psycholožka Katie Myersová Smithová z Queen Mary University of London. Psali jsme také: Proč vás honí mlsná a čím ji zahnat, aniž byste přibrali

Zdroj: PLOS One.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod