Porazit obezitu rozhodně není snadná výzva. Vědci vynalezli speciální lék, který zcela mění pravidla hry

 Věda a Výzkum 
16. února 2021 15:36 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Obezita trápí miliony lidí po celém světě Pixabay
Vědci představili nový lék, který má podle jejich výzkumu velice slibné účinky v boji proti obezitě, kterou trpí miliony lidí po celém světě. Výsledky experimentální léčby téměř dvou tisíc pacientů naznačují, že vědci nejspíše objevili účinný lék, kterým mohou být obézní lidé léčeni.

Skupina amerických vědců objevila unikátní lék na obezitu. Tato civilizační choroba je problémem mnoha lidí a její zvládnutí není snadnou výzvou. V nové vědecké studii experti popisují výsledky experimentální léčby, které se zúčastnilo více než dva tisíce Američanů trpících obezitou. Výsledky hovoří o vysoké úspěšnosti léčby a autoři studie se domnívají, že objevili zcela nový způsob, jak tuto zákeřnou chorobu efektivně léčit.

Obézních lidí v posledních desetiletích celosvětově přibývá díky nízkému energetickému výdeji a nadměrnému příjmu. Kromě dodržování rovnováhy mezi výdejem a příjmem energie existují chirurgická řešení obezity nebo léky na hubnutí, které však často mají vedlejší nepříznivé účinky.

Placebo versus léky

Experimentální léčba, kterou vědci nedávno vyzkoušeli, může otevřít nové dveře pro léčbu pacientů s obezitou pomocí léku na hubnutí. Polovině pacientů byla podávána látka zvaná semaglutid, která se používá při léčbě diabetiků, a druhé polovině byly podávány léky, které způsobují pouze placebo. U pacientů s placebem nedošlo prakticky k žádnému váhovému úbytku, ale u pacientů, kterým byl podáván semaglutid, došlo k výraznému úbytku váhy.

Po 68 týdnech léčby semaglutidem, který potlačuje chuť k jídlu působením na mozek, ztratili účastníci užívající lék v průměru 14,9 procenta své tělesné hmotnosti. A více než třetina z těchto lidí ztratila více než 20 procent své tělesné hmotnosti.

Vynikající výsledky

Díky těmto výsledkům je jasné, že lék je až dvakrát účinnější než stávající léky na hubnutí a blíží se účinnosti chirurgických zákroků. Tato metoda je však oproti chirurgickým zákorkům zcela neinvazivní a navíc nemá žádné vedlejší negativní účinky na lidské tělo. Vědci tak tento lék považují za revoluci v boji proti obezitě a budoucnost léčby tohoto zákeřného onemocnění. Dále čtěte: (Do Česka míří zázračný lék proti covid-19. Všemocný ale není).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Kozačky na platformě v rockovém stylu – hit podzimu 2024!

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky