Archeologové objevili na Yucatánu stopy po mayských kakaových hájích

 Objevy 
07. února 2022 14:46 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kakaové boby měly v mayské společnosti úlohu měny Unsplash
Archeologové objevili na mexickém poloostrově Yucatán důkazy o posvátných mayských kakaových hájích ukrytých ve vlhkých a zastíněných cenotech. Jelikož Mayové používali kakaové boby jako platidlo, fungovaly tyto zatopené závrty podobně jako dnešní tiskárny peněz.

Skupina vědců hmotnostní spektrometrií analyzovala prosetou a vysušenou zeminu odebranou z několika cenotů. Podle výsledků zveřejněných v Journal of Archaeological Science: Reports vzorky obsahovaly theobromin a kofein, stopy po pěstování kakaovníku. 

„Theobromin jsme na Yucatánu hledali několik let a našli jsme ho na místech, kde jsme to nečekali,” řekl půdolog Richard Terry z Univerzity Brighama Younga. Tyto zatopené závrty jsou přitom světy s vlastním mikroklimatem, v nichž se muselo kakaovníkům díky stínu a vlhku dařit. 

Jeden z cenotů, v němž expedice našla stopy po produkci kakaa, se nacházel poblíž ruin mayského města Coba. Vědci předpokládají, že se zde nacházel posvátný kakaový háj v časovém období 1000 až 1400 n. l. Tým zde rovněž objevil ozdoby v podobě keramických kakaových lusků. 

„Také jsme byli ohromeni, když jsme našli ceremoniální artefakty,” prozradil Terry. V jednom z propadlišť výprava spatřila velké schodiště vyplňující jeho jednu třetinu. Objevili také keramiku, dřevěné řezby a několik oltářů.

Čokoládové peníze

Většina nalezišť kakaových hájů se nachází poblíž starodávné mayské obchodní cesty o délce 120 kilometrů, zpozorovali vědci. Lidé zodpovědní za rozvoj této trasy se také podle nich mohli podílet na produkci kakaa. 

Mayové, stejně tak jako později Aztékové, používali kakaové boby jako hlavní měnu. Pěstování kakaa u těchto prastarých civilizací můžeme přirovnat k dnešnímu tisknutí peněz. 

Mělo to své výhody a nevýhody. Kakaové boby byly malé, lehké a snadno přepravitelné. Jelikož však bylo kakao konzumováno, Mayové se zároveň připravovali o značnou část jmění. Hrozila také ekonomická pohroma v podobě špatné úrody. 

Zdroj: Journal of Archaeological Science: Reports.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve