Archeologové objevili nejstarší brčka na světě. Lidé s nimi popíjeli pivo

 Objevy 
01. února 2022 13:24 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Záhadné trubičky byly na Kavkaze objeveny v roce 1897 Unsplash
Podle nové studie jsou zlaté a stříbrné trubičky vyrobené v době bronzové a nalezené v roce 1897 na Kavkaze nejstarší známá brčka na světě, s jejichž pomocí lidé pili pivo.

Archeologové našli metr dlouhé trubičky ze zlata a stříbra z doby před 5500 lety v mohyle Maykop kurgan na severozápadě Kavkazu s mnoha dalšími předměty. V té době nedokázali určit, k čemu sloužily. 

Podle archeologa a hlavního autora studie Viktora Trifonova z Ruské akademie věd se objevitelé nezabývali tím, proč jsou tyto artefakty jemnými trubicemi, nikoliv pevnými tyčemi. 

Podle výsledků jejich studie publikovaných v časopise Antiquity to nebyla žezla ani trubky na výrobu hrotů šípů, jak vědci dříve odhadovali, ale brčka pro společenské pití piva. 

Vědci odebrali vzorky z vnitřku jedné z trubek. Na jedné straně nalezli důkazy po ječných zrnech škrobu, obilných částicích a pylovém zrnu z lípy. 

Nejstarší brčka na světě 

To, že by mohlo jít o brčka, potvrzují také Sumerové, kteří pivo popíjeli pomocí dlouhého rákosí. Archeologové objevili ostatky královny Puabi pohřbené v Královském hřbitově v Uru s dlouhými brčky starými 4500 let. 

Starověcí lidé fermentovali ječmen na pivo přibližně před 13 000 lety. Pivovary ve velkém začaly být v Asii populární během 5. až 4. tisíciletí př. n. l. Na území dnešního Iráku a Íránu archeologové objevili pečetě zdobené motivy s osobami popíjejícmi brčky. 

Některé dochované umění pocházející z Blízkého východu z dob 3. století př. n. l. a starší zobrazuje dlouhá brčka umístěná v jediné keramické nádobě. Sedící či stojící lidé společně popíjeli pivo z jediné nádoby. 

Že by mohlo jít o brčka určená ke konzumaci piva naznačují také kovová síta v nitru trubiček, která mohla filtrovat piva od nečistot. K trubkám jsou připevněny ozdoby v podobě malých býků. Podle vědců to ale nemusel být ozdobný, ale technický prvek pro vyvážení brčka. Pokud se vědci nepletou, jsou to nejstarší známá brčka na světě. 

Zdroj: Antiquity, ScienceAlert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty