Tento krab z křídy měl v porovnáním s tělem nezvykle velké oči. Specializoval se na vizuální podněty

 Objevy 
20. ledna 2022 07:49 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Oči C. perplexa tvořily 16 procent velikosti jeho těla Pixabay
Vědci z Yaleovy univerzity v Americe studovali kraba z období křídy, jehož fosilizované ostatky byly poprvé objeveny v roce 2019. Zjistili, že měl tento členovec v porovnání se zbytkem těla nezvykle velké, pro kraby netypické oči, díky nimž byl velice vizuálním tvorem.

Krabi mají zakrnělé oči tvořící jedno až tři procenta rozměru jejich těla. V roce 2019 byly poprvé v Kolumbii a Wyomingu nalezeny fosilie kraba Callichimaera perplexa, který žil před 95 miliony let v období střední křídy. Měl nezvykle velké oči bez důlků. 

Podle předchozích výzkumů byl krab velký asi jako čtvrťák, disponoval zahnutými drápy a dlouhým tělem. Vědci jej identifikovali jako nejstaršího plovoucího členovce s lopatovitými končetinami od vyhynutí mořských štírů před 250 miliony let. 

Specializoval se na vizuální podněty

Vědce však překvapilo, že se dochovaly v případě C. perplexa některé oční tkáně, které by se dochovat neměly. „Tento druh vynikajícího uchování očních tkání je unikátní,” tvrdí Kelsey Jenkins, postgraduální student na Yaleově univerzitě. 

Jenkins s kolegy analyzoval asi 1000 žijících krabů a fosilií z různých vývojových stádií, což dohromady činilo asi 15 druhů, a výsledky porovnal s C. perplexa. Srovnáním velikosti očí a rychlosti jejich růstu zjistili, že křídový krab dominoval v obou kategoriích. 

Oči C. perplexa tvořily 16 procent jeho těla. „Pokud měl tak velké oči, byl to určitě velmi vizuální tvor,” vysvětluje Jenkins. Rychlost jeho optických schopností byla mnohem větší než u kteréhokoliv jiného kraba, jehož skupina vědců studovala. Takto velké oči znamenají, že byli tito členovci aktivními lovci. Psali jsme také: Chorvatsko čelí invazi agresivních krabů.  

Zdroj: iScience.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008