Archeologové objevili v Pákistánu starověký buddhistický chrám

 Objevy 
04. února 2022 21:00 / Radek Chlup
  2
📷
2 fotografie v galerii
Chrám byl postaven několik set let po smrti otce buddhismu Siddhártha Gautamy  Unsplash
Archeologové v severním Pákistánu v regionu Gandhára, kde se setkávala buddhistická víra s řeckým uměním, dobytém Alexandrem Velikým, odhalili pozůstatky starověkého chrámového komplexu, nejstarší nalezené buddhistické památky v oblasti.

Italský archeologický tým nedaleko města Barikot objevil chrámový komplex skládající se z obřadní plošiny zakončené válcovitou konstrukcí, v níž se měla nacházet stúpa, buddhistický památník a symbol klidu a míru. Chrám zahrnoval také další menší stúpu, pokoj pro mnichy, schodiště, předsíňky a veřejné nádvoří s výhledem na starodávné cesty. Objekt byl několikrát v historii rekonstruován, píše Live Science

Radiokarbonové datování bylo zatím provedeno pouze na okolních stavbách, vědci ale samotný chrámový komplex umístili do doby okolo druhého století před naším letopočtem. Tou dobou regionu vládlo indo-řecké království, státní útvar zahrnující západní a severozápadní části indického subkontinentu. 

Znamená to, že byl chrám postaven několik set let po smrti otce buddhismu Siddhártha Gautamy známějšího jako Buddha, tedy „probuzený”, který který žil na území dnešní severní Indie a Nepálu asi mezi 563 až 483 lety př. n. l. Podle vědců je nejstarší známou buddhistickou památkou v tomto regionu. 

Chrám se nacházel podél starověké cesty, která vedla k 20 metrů široké stúpě objevené před několika lety. Spolu s ním zde bylo nalezeno více než 2000 cenných předmětů, jako jsou mince, šperky, pečetě, keramika a keramické sochy. 

Vpád Alexandra Velikého 

Makedonský král a slavný dobyvatel Alexandr Veliký napadl se svým vojskem severozápadní Indii v roce 326 př. n. l. Krátce po úspěšné invazi se však panovník vrátil do Babylonu, kde roku 323 př. n. l. zemřel. Dobyté území si rozdělili vládcovi generálové. 

Oblasti zvané Baktrie severně od Gandháry tak vládli králové řeckého původu. Vlády nad Gandhárou se chopila domorodá Maurjovská říše. Vedoucí studie Luca Maria Olivieri z Univerzity Ca' Foscari v Benátkách řekl, že buddhismus byl v regionu přítomen už v období Manandera I., potomka řeckých králů Baktire, který v roce 165 př. n. l. ustanovil indo-řecké království. 

Později se stal buddhismus v Gandháře mnohem rozšířenějším a údolí Svát se stalo posvátným náboženským centrem, a to zejména v období Kušánské říše v době od 30 do 400 n. l., kdy se začala buddhistické účení setkávat s řeckým uměleckým stylem. 

Zdroj: Live Science.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod