Anglosaská šlechta překvapivě jedla převážně vegetariánskou stravu, odhalili archeologové

 Objevy 
30. dubna 2022 11:33 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Anglosasové měli překvapivě vegetariánskou stravu Depositphotos
Přestože si mohli dovolit prakticky cokoliv, anglosaská královská rodina nejedla skoro vůbec maso a ryby. Středověcí vládci jedli spíše zeleninu, stejně jako obyčejní poddaní, vyplívá ze dvou nových studií.

Dokonce se ukázalo, že společenská hierarchie neměla žádný vliv na konzumaci masa. Jak šlechta, tak obyčejní rolníci jedli maso jen příležitostně. A to se změnilo až v devátém století, kdy se v dnešní Anglii usadili Vikingové.

Dějiny se přepisují

Tato trochu šokující zjištění jsou založena na analýze více než 2 000 ostatků z anglosaské éry, která neprokázala, že by tito lidé jedli pravidelně vegetariánskou stravu, jak uvedl ve své zprávě v Cambridge Press Sam Leggett, bioarcheolog z University of Edinburgh.

Jeho nálezy překvapily Toma Lamberta, historika z Sidney Sussex College na University of Cambridge, který studoval středověké texty, které naznačovaly, že Anglosasové jedli hodně masa. Znamená to tedy, že dějiny se opět přepisují. A oba vědci na výzkumu nakonec spolupracovali.

Dvojice analyzovala seznamy potravin, královské a také nešlechtické vrstvy populace jižní Anglie, v době vlády krále Ine z Wessexu. Tyto seznamy potravin ukázaly, že lidé hodovali na velkém množství masa, skromném množství chleba, slušném množství piva, nikoliv však na zelenině. Vědci si nakonec uvědomili, že se nejedná o běžný jídelníček, nýbrž seznam chodů velkých hostin, které se konaly u zvláštních příležitostí.

Co tedy Anglosasové jedli?

Zjištění ukazuje, že jídelníček byl velmi podobný napříč sociálními skupinami tehdejší společnosti. Jednalo se především o chléb s malým množstvím masa a sýra nebo pórkové a celozrnné obiloviny s trochou masa.

Leggett a Lambert v současné době čekají na výsledky izotopových dat z Winchester Mortuary Chests, které uchovávají ostatky několika anglosaských králů, včetně Knuta, který zároveň vládl  Anglii, Dánsku a Norsku v průběhu 11. století. V dalším studiu stravovacích návyků anglosaských králů chtějí rozhodně pokračovat .

Zdroj: Live Science, Cambridge

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve