Britští archeologové nalezli při výstavbě nové železnice vzácnou římskou dřevěnou figurku

 Objevy 
17. ledna 2022 09:21 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Při pracích na vysokorychlostní trati nalezli vědci například pozůstatky římského osídlení Pixabay
Britští archeologové nalezli nedaleko vesnice Twyford v hrabství Buckinghamshire v rámci prací na železniční trase společnosti High Speed 2 (HS2) perfektně zachovalou dřevěnou figurku z dob římské éry.

Archeologové nalezli v příkopu poblíž Twyfordu v rámci pokládání zhruba 241 kilometrů dlouhé železniční tratě HS2 vzácnou figurku z dob rané Římské říše vyřezanou do jediného kusu dřeva. 

Figurka má výšku 67 centimetrů a míra zachování je vzhledem k jejímu stáří neuvěřitelná. Před hnilobou nález po mnoho staletí chránil dostatek kyslíku v příkopu. Předměty organického charakteru z tohoto období se jinak většinou nedochovají. 

„Jedná se opravdu o pozoruhodný nález, který nás staví tváří v tvář naší minulosti,” řekl Jim Williams, vědecký poradce společnosti Historic England. 

Figurka má viditelnou tuniku po kolena. Na hlavě může mít klobouk či upravené vlasy. Končetiny jsou sice zřetelné, ale nedochovaly se paže a chodidla. „Je to opravdu vzácnost, aby se v Británii našla římská dřevěná vyřezávaná figurka. Dokonce i v rozbitém, zvětralém stavu je patrná póza a její oblečení, které naznačuje, že je to Říman,” tvrdí moderátorka pořadu BBC Digging for Britain Alice Robertsová. 

Od doby železné po viktoriánskou éru 

Práce na vysokorychlostní moderní železniční trati HS2 spojující Londýn, Birmingham, Leeds a Manchester s odhadovaným rozpočtem 45 miliard liber pro první fázi projektu začaly v roce 2018. Byla přizvána více než tisícovka archeologů, kteří prozkoumávali asi 60 samostatných lokalit podél trasy mezi Londýnem a Birminghamem. 

Podle vědců, jejichž objevy mapují časové rozpětí od doby železné až po viktoriánskou éru, jde o projekt, který se naskytne jednou za generaci. 

Začátkem minulého týdne odborníci objevili v hrabství Northamptonshire pozůstatky po velkém římském osídlení a širokou římskou cestu. Mezi objevy patří také zahrada v hrabství Warwickshire, nejstarší kruhový železniční objezd na světě v Birminghamu, trojice římských soch poblíž středověkého kostela v hrabství Buckinghamshire a desítky tisíc koster z různých pohřebišť. 

Objevené předměty budou vystaveny v britských muzeích. Větší nálezy, jako například římská cesta v Northamptonshire, však budou srovnány se zemí v rámci prací na budoucí vlakové trati. 

„Archeologie je dvousečná zbraň. Nedělali bychom ji, kdyby se nestavělo. Nemůžeme mít jedno bez druhého. Dbáme na to, abychom v případě výstavby co nejlépe zaznamenali naše dědictví,” prohlásila vedoucí oddělení památkové péče HS2 Helen Wassová. Psali jsme také: Velká Británie vybuduje po letech svůj vlastní kosmodrom. Kde bude zařízení umístěno?

Zdroj: High Speed 2.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod