Archeologové objevili v Izraeli pevnost, která byla poražena Hasmonejovci

 Objevy 
26. listopadu 2021 13:19 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Objevená pevnost byla součástí linie chránící starodávné město Maresha  Pixabay
Archeologové z Izraelského úřadu pro památky (IAA) objevili starověkou malou pevnost, která měla být součástí obranného komplexu. Nalezené zbraně a mince vyprávějí o útoku Hasmonejců na Seleukovce. Jejich obrana byla proražena.

Archeologové našli pozůstatky opevněné stavby měřící asi 15 x 15 metrů. Stavba měla dvě patra, sedm pokojů, schodiště a byla asi pět metrů vysoká. Velké stěny o šířce asi tří metrů byly postaveny z velkých kamenů. 

Pevnost patřila k obranného valu. Linie byla vybudována na ochranu města Maresha, největšího helénistické města v okolí a hlavního města v oblasti Edóm, která ležela mezi mrtvým mořem a Akabským zálivem. 

Opevnění leželo na vrcholku vysokého kopce, takže z něj byl výhled jak na samotné město, tak na starověkou hlavní silnici podél koryta řeky Lachiš. 

Obrana padla

Archeologové objevili pod kameny fragmenty keramiky, praky, železné zbraně, spálené dřevěné trámy a desítky mincí datovaných do 2. století př. n. l. 

„Na základě nálezů a mincí lze zničení budovy připsat hasmonejskému vůdci Janu Hyrkánovi kolem roku 112 př. n. l.,” píší archeologové. 

Hasmonejové válčili proti Seleukovcům mnohokrát. Podle historických dokumentů, mezi něž patří například knihy Makabejské, vedla porážka opevnění a města Maresha k expanzi Hasmonejců na jih. Psali jsme také: V západním Norfolku byl objeven velký poklad. Nalezené zlaté mince dokazují bohatství středověkých anglosaských království

Zdroj: Sci-News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod