Záhadné úlomky skla v poušti Atacama jsou kosmického původu

 Objevy 
13. listopadu 2021 16:01 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Sklo v poušti Atacama obsahuje minerály známé pouze z komety Wild 2 Pixabay
Vědci si toho všimli asi před deseti lety. Našli v poušti Atacama záhadné velké úlomky skla v písku roztroušené asi po 50kilometrové oblasti. Úlomky mají drsné rysy a nesou stopy po povrchové deformaci. Vědci nyní analýzou určili, že jsou vesmírného původu.

Hypotézy říkají, že jde o pozůstatky násilného vstupu meteoritu do atmosféry. Obrovská exploze vymrštila tyto úlomky na povrch pouště, kde je zastavila až vrstva písku. To není zase tak přitažené za vlasy. Na mnoha místech byly nalezeny podobné skleněné úlomky považované za pozůstatky po explozích meteoritů. 

Podle jiných odhadů mohly úlomky vzniknout povrchovými požáry v dávných dobách vegetace v této nejsušší poušti světa. 

Pocházejí z kosmu 

Sklo se rozhodl přezkoumat geolog Peter Schultz z Brownovy univerzity. V nové studii prozkoumal se svým týmem pod elektrickým mikroskopem zhruba 300 vzorků tohoto skla dosahujícího rozměrů až 5 centimetrů, přičemž analyzoval pomocí spektroskopie jeho chemické složení. 

Výsledky ukázaly, že jednoznačně z této planety nepochází. „Je to první důkaz toho, tohle záhadné sklo vzniklo tepelným zářením a větry z ohnivé koule explodující těsně nad zemským povrchem,” tvrdí expert. 

Minerály zvané zirkony se rozložily a vytvořily jiné minerály zvané baddeleyity. Tento proces by vyžadoval obrovský žár v řádu nejméně 1670 stupňů Celsia. 

Shoda s kometou

Kromě toho našli vědci ve skle tisíce exotických zrnek, které se na Zemi nenacházejí. Vyskytují se pouze v meteoritech a jiných kosmických horninách. 

Některé z těchto minerálů včetně kubanitu byly již dříve identifikovány misí Stardust Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Sonda Stardust shromáždila v roce 2004 vzorky z komety Wild 2. 

Ať už to byl jakýkoliv objekt, který v poušti zanechal tohle sklo, mohl mít nějaký vztah k této kometě, minimálně tedy složením. Psali jsme také: Objev nového typu hybridního asteroidu se nekoná, je to jen kometa

Zdroj: Geology.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve