Archeologové vykopali v centru Izraele starověkou výrobnu vína

 Objevy 
03. listopadu 2021 15:16 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Staré zařízení pro výrobu vína bylo objeveno v archeologické lokalitě (ilustrační foto) Shutterstock
Archeologický tým z Izraelského památkového úřadu objevil starověký komplex pro výrobu vína, největší známý z byzantského období. Objekt je starý 1500 let a vykopán byl v centru Izraele.

1500 let staré zařízení pro výrobu vína bylo objeveno v archeologické lokalitě ve městě Javne v centrálním Izraeli. Komplex zahrnoval asi pět vinných lisů, čtyři velké sklady pro zrání a uvádění vína na trh a pece pro vypalování hliněných amfor. 

„Byli jsme překvapeni tím, že jsme zde našli důmyslnou továrnu, která se používala k výrobě vína v komerčním množství,” uvádějí v prohlášení Elie Haddad, Liat Nadav a Jon Seligman, vedoucí vykopávek. Kromě z toho zde byly nalezeny ozdobné výklenky ve tvaru lastur, které zdobily lisy na víno. „Svědčí to o bohatství majitelů továrny,” míní badatelé. 

Víno ze svaté země

„Víno Gaza a Ashkelon bylo považováno za značku kvalitního vína starověkého světa, jehož pověst se rozšířila široko daleko,” uvedli vědci. 

Každý člověk v té době údajně věděl, že tento produkt pochází ze Svaté země. Každý chtěl stále více a více tohoto vína. 

Z jižních pobřežních plání známe více podobných míst pro výrobu vína, tohle však vypadá jako centrum veškerého vinařského dění v oblasti. Víno bylo odtud vyváženo do přístavů, odkud putovalo do Středomoří. Psali jsme také: Říká se, že jedna sklenička vína denně prospívá zdraví. Vědci hovoří o opaku

Zdroj: Sci-News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008