Masivní kamenné struktury v Saúdské Arábii jsou zřejmě nejstarší památkou na světě

 Objevy 
01. září 2020 08:39 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
K čemu tyto rozsáhlé struktury sloužily, zatím není jasné Holoscene
Počítají se na stovky, jsou větší než fotbalové hřiště a nacházejí se napříč celou Saúdskou Arábií, včetně svahu sopky. Rozlehlé kamenné struktury jsou zřejmě nejstarší památkou na světě, která je datována do doby před 7 000 lety.

Nová studie o tajemných kamenných strukturách, které byly kdysi nazývány branami, a dnes jsou označované jako mustatily, což je ekvivalent arabského slova pro obdélník, naznačuje, že byly použity pro rituály. A radiokarbonové datování uhlí, které se nachází v jedné ze struktur, naznačuje, že je lidé postavili kolem roku 5 000 př. n. l. Tato monumentální krajina představuje jednu z prvních rozsáhlých forem výstavby kamenné struktury kdekoli na světě.

Rituální použití

Struktury sestávají z nízkých kamenných zdí, které tvoří to, co často vypadá shora jako ohraničené pole. Některé mají délku 15 metrů, jiné dokonce až 616 metrů. Původně každá z těchto struktur měla na obou koncích platformu. Na jedné z nich byl objeven obraz s geometrickými vzory. Význam malby není v současné době vědcům znám. V rámci těchto kamenných struktur bylo nalezeno jen málo artefaktů, což naznačuje, že struktury nebyly využívány celoročně. Ale není dosud jasné, jaké druhy rituálů se tam odehrávaly.

Struktury byly postaveny za jiného klimatu

Dnes se struktury nacházejí na mnoha velmi vyprahlých místech včetně jižní Nefudské pouště, a také na neúrodných, nehostinných lávových polích. Pokud by však byly tyto struktury skutečně vytvořeny kolem roku 5 000 př. n. l., bylo to v době, kdyby bylo klima v Saúdské Arábii vlhčí, než je dnes. Tehdy ještě v regionu panovalo tzv. období zelené Arábie, kdy byly v této oblasti srážky ještě celkem běžné.

Je tedy také možné, že tehdejší pastevci si tímto způsobem vytvářeli ohrady pro svůj dobytek, který se v tehdejších podmínkách na místech, kde se struktury nacházejí, volně pásl.

Gary Rollefson, emeritní profesor na Whitman College ve Washingtonu, považuje tyto nálezy za fascinující. Poznamenal, že kromě těchto existují v oblasti další typy skalních struktur, které mohou být rovněž místy rituální činnosti.

Vědci ale budou muset ještě dlouho bádat, aby dokázali určit, k čemu skutečně tyto velmi staré kamenné struktury byly v tak dávné době používány. Dále čtěte: Pod slavnou pevností Severního Irska se skrývá mohutný starověký chrámový komplex.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47