Archeologové našli v Izraeli starožitný prsten

 Objevy 
23. listopadu 2021 14:15 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Prsten patřil nějakému boháči s vyšším postavením  Pixabay
Archeologové našli ve městě Javne v centrálním Izraeli nádherný prsten s ametystem. Šperk se nacházel v blízkosti naleziště vinařského skladu z byzantského období. Osoba, která prsten vlastnila, byla podle nálezců bohatá a měla nějaké vyšší postavení.

Prsten, do něhož byl umístěn polodrahokam ametyst, váží 5,11 gramů. Ametyst byl v Bibli zmíněn jako jeden z 12 kamenů, které nosil velekněz na svém obřadním náprsníku. 

Ametyst však byl spojen i s prevencí kocoviny, což odpovídá i místu, na němž byl klenot nalezen - poblíž starodávných pozůstatků skladiště s amforami sloužícími k přepravě vína. „Chtěl se ten, kdo prsten nosil, vyhnout intoxikaci kvůli pití velkého množství vína?” táže se archeolog Elie Haddad. Podle něj se to nikdy nedozvíme. 

Mohl jej nosit kdokoliv 

Je možné, že amfory víno neuskladňovaly, ale byly ze skladiště vyváženy k lisům, kde byly teprve nápojem naplněny. To přihrává teoriím o tom, že prsten ve skutečnosti patřil majiteli již dříve vykopaného komplexu. A nebo patřil nešťastníkovi, který jej při své cestě ztratil?

Archeologové rovněž váhají s datováním. Sice byl vykopán ve vrstvách sedimentu z pozdně byzantských a raně islámských dob (7. století n. l.), je ale možné, že byl předáván z generace na generaci po celá staletí. 

V římské éře byly takové prsteny poměrně běžné. Mohl údajně patřit i nějakému boháči, který žil v Javne ve 3. století n. l. Psali jsme také: Archeologové vykopali v centru Izraele starověkou výrobnu vína

Zdroj: Sci-news.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47