Vědci dokázali vrátit zrak nevidomé ženě. Pomohl k tomu implantát napojený na mozek

 Objevy 
03. listopadu 2021 09:25 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Žena přišla o zrak poté, co jí toxická neuropatie poničila nervy mezi očima a mozkem Pixabay
Vědci dokázali alespoň částečně vrátit zrak nevidomé ženě, a to pomocí implantátu, který obchází zrakové ústrojí a stimuluje elektrodami mozek. Dobrovolnice prošla dlouhým laboratorním tréninkem, na jehož konci dokázala poznat i písmena.

Berny Gomézová (42 let) byla učitelka přírodních věd na střední škole, než ji postihla toxická neuropatie zrakového nervu. Při této poruše dochází ke zničení optických nervů mezi očima a mozkem. 

Ve svých 57 letech učinila odvážná žena důležité rozhodnutí. Podstoupila implantaci miniaturní elektrody se stovkou mikrojehel. Prototyp má rozměry 4x4 mm a zcela obchází oči a nervy, přičemž jde přímo ke zdroji zrakového vjemu. 

Po chirurgickém zákroku ve Španělsku strávila žena v laboratoři šest měsíců testů. V závislosti na počtu stimulovaných mikrojehel a tréninku dělala stále větší pokroky. 

Kamera napojená na mozek 

Nejprve pozorovala světelné body, a to intenzivní či bledé v závislosti na počtu stimulovaných jehel. 

V posledním měsíci experimentu už viděla Gomézová s 16ti simulovanými mikrojehlami písmena. Identifikovala například I, L, C, V a O. Dokonce rozlišila velké O od malého o. 

Vzorce stimulace potřebné pro zbytek abecedy jsou stále neznámé, ale zjištění naznačují, že způsob, jakým stimulujeme neurony pomocí elektrod v mozku, může vytvářet dvourozměrné obrazy.

Poslední částí experimentu byly speciální brýle. Kamera snímala předměty v okolí a v závislosti na tom stimulovala konkrétní mikrojehly v implantátu, čímž vytvářela vizuální obrazy. 

Žena například dokázala najít umístění velkého bílého čtverce buď v levé nebo pravé části obrazovky počítače. 

Prototyp byl testován jen na jednom subjektu a i přes spolehlivost je třeba více klinických testů. Kromě toho vědci potřebují doladit software, který interpretuje vizuální vstup. Psali jsme také: Toto je nejmenší implantovatelný čip na světě. Sloužit má především v medicíně. 

Zdroj: Journal of Clinical Investigation.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008