Vědci přišli s překvapivým faktem. Člověku se relativně nedávno zmenšil mozek

 Objevy 
01. listopadu 2021 12:22 / Radek Chlup
  5
📷
2 fotografie v galerii
Velký mozek spotřebuje více energie než mozek menší  Shutterstock
Lidský mozek se člověku za 6 milionů let čtyřnásobně zvětšil. Předpokládá se však, že se po poslední době ledové zase naopak zmenšil. Načasování a důvod této změny je vědcům záhadou. V novém výzkumu američtí experti z Dartmouth College dokonce zjistili, že ve skutečnosti se nám mozky zmenšily relativně nedávno. V posledních 3000 letech.

„Překvapivým faktem o dnešních lidech je, že jsou naše mozky ve srovnání s našimi pleistocenními předky menší,” uvedl výzkum Jeremy DeSilva, výzkumník na Dartmouth College. „Proč se naše mozky zmenšily, to bylo pro antropology záhadou.”

Menší mozky

Vědec se se svými kolegy pustil do studia historických vzorců a evoluce, výsledky přitom porovnal s tím, co je známo a mravencích a jejich společenstvích. 

Nejprve analyzovali změny u 987 fosilních a moderních lebek. Soubor dat zahrnoval 10 milionů let lidské evoluce. 

Vědci zjistili, že se lidské mozky zvětšily před 2,1 a 1,5 miliony let během pleistocénu. Zase se však zmenšil před 3000 lety, což je dle slov týmu nečekané zjištění. 

Načasování růstu odpovídá znalostem o vývoji Homo a technologickému pokroku, který lze doložit archeologickými nálezy. Pokud jde o zmenšení velikosti, odborníci mají jednu hypotézu. 

Odpověď hledejme u mravenců 

Vědci vytvořili modely a studovali vzorce v chování různých druhů mravenců.Napadlo je, že dělba práce na úrovni skupiny může mít vliv na variace velikosti mozku. 

Znamená to, že může u skupin, v nichž se předávají znalosti a jednotlivci jsou specialisty jen na určité činnosti, docházet k mozkovému přizpůsobení. Mozek se pak zmenší, aby byl efektivnější. 

Mravenci nám jsou vzdálení, nicméně s námi sdílejí důležité aspekty společenského života, jako je skupinové rozhodování a dělba práce, stejně jako výroba vlastních potravin (zemědělství).

Smysl to dává. Velké mozky spotřebují více energie, menší mozky méně. Nepotřebujeme ukládat tolik informací a vydávat takovou energii, protože si informace dělíme mezi sebe. Mozky se nám mohou zmenšovat i v budoucnosti. Psali jsme také: Pamatujeme si více špatné vzpomínky a stresové situace než ty hezké. Vedci zjistili, proč tomu tak je

Zdroj: Frontiers in Ecology and Evolution.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve