V západním Norfolku byl objeven velký poklad. Nalezené zlaté mince dokazují bohatství středověkých anglosaských království

 Objevy 
21. listopadu 2021 20:29 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Poklad objevený v Norfolku ukazuje, že zlaté mince měly určenou hodnotu podle váhy Pixabay
V západním Norfolku byl objeven velký poklad, který obsahuje celkem 131 zlatých mincí z anglosaského období, z nichž většinu tvoří franské tremisse, zlaté mince používané Římany v pozdně antickém období.

Poklad pohřbený v zemi po roce 600 n. l. také obsahuje trojici solidů a jednu větší minci z byzantské říše v hodnotě tří tremissů. Skýtá rovněž další čtyři zlaté předměty, jeden z nich je zlatý brakteát (typ raženého přívěsku) a další kusy zlata, které nejspíše byly součástí nějakých větších šperků. 

Přítomnost těchto předmětů v pokladu nám říká, že by se mělo na starodávné zlaté mince pohlížet spíše jako na kovy oceňované podle hmotnosti, nikoliv sledovat jejich nominální hodnotu. 

„Tohle je nesmírně důležitý nález,” řekl kurátor raně středověkých mincí z Britského muzea Gareth Williams. 

Bohatství anglosaské Anglie 

Ve skutečnosti se tento objev rovná pokladu vykopanému na nalezišti Sutton Hoo v Suffolku. Sice neobsahuje tolik zlata, ale jeho součástí je mnohem více mincí. 

Poklad z Norfolku pochází z období, kdy byla Británie rozdělena na několik anglosaských království. Oblasti Norfolku a Suffolku patřily do Východní Anglie, jednoho z nejdůležitějších království. 

Poklad z Norfolku dokazuje bohatství Východní Anglie v raném středověku a podtrhává hodnotu zlata v této době. Psali jsme také: Malý chlapec objevil v Německu vzácný středověký poklad. Má obrovskou hodnotu

Zdroj: Sci-News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008