Nejsme optimisté od přírody. Dřívější studie byly chybné, tvrdí vědci

 Objevy 
06. listopadu 2021 15:30 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vědci v nové studii nevyvracejí optimismus, ale to, že jsme pozitivní od přírody Pixabay
Říká se, že se máme na život dívat z té lepší stránky. Podle výzkumu několika univerzit však v sobě člověk optimismus zakořeněný nemá. Vědci vyvracejí dřívější práce o „iracionálním optimismu”, které tvrdily přesný opak.

Na nové studii se podíleli vědci z University of Bath, University College London a Birkbeck, University of London. 

Aktualizace přesvědčení

Chtěli ukázat, že nejsme optimisty od přírody, jak tvrdily jiné studie založené na metodě zvané „metoda aktualizace”, která spočívá v tom, že vědec se účastníka zeptá, jakou má šanci zažít určitou událost. 

Po odpovědi mu vědec sdělí, jaké jsou skutečné šance zažít takovou událost u průměrného člověka a dotázaného požádá, aby opět uvedl, jaké si myslí, že má šance. Je to taková aktualizace přesvědčení. 

Klasicky se používá v kontextu špatných událostí, jako je rozvod, nemoc v rodině a podobné případy. Účastník například uvede pětiprocentní šanci, že zažije rozvod. Poté mu je předložen skutečný podíl rozvodů ve společnosti - 45 procent. 

Tyto aktualizace přesvědčení podle vědecké literatury dokazují lidskou zaujatost pro optimismus, protože subjekty reagují více na pozitivní aktualizace metody. 

Bez emocí 

Vědci nyní použili ten samý experiment, ale vysadili z něj emoce. Učinili tedy z negativního testu neutrální. například účastníci odhadovali pravděpodobnost toho, že příští projíždějící auto bude mít černou barvu nebo že se v příštích čtyřech týdnech půjdou ostříhat. 

Navzdory neutralitě byl pozorován stejný optimistický vzorec. Podle vědců to znamená nesprávnost této metody, protože když odstraníte emoce, neměly by zůstávat optimistické odpovědi. Neutralita totiž znemožňuje získat pozitivní či negativní výsledky a neodpovídá zaujatosti pro optimismus. 

Vědci nepopírají optimismus, pouze to, že se s ním lidé automaticky narodí. Psali jsme také: Tipy, jak proměnit prokrastinaci na prekrastinaci aneb Řekněte stop odsouvání úkolů a povinností

Zdroj: Cognition.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve