Nečekané důsledky změn klimatu. Vražedná pochoutka se stává ještě nebezpečnější

Čtverzubci prý vlivem změn klimatu mutují a jed se dostává i do jejich svaloviny
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Země a Příroda 
01. ledna 2019 15:00 / Shutterstock
  1   0
S trochou nadsázky se traduje, že každý, kdo se rozhodne ochutnat tradiční japonský pokrm fugu, je na tom stejně jako hráč ruské rulety. Jed obsažený v jediné rybě dokáže usmrtit až třicet lidí.

Tradiční pochoutka se totiž připravuje ze čtverzubců rodu Takifugu. A ti, respektive jejich játra, pohlavní orgány a také jikry obsahují jed tetrodotoxin, který je mnohonásobně jedovatější než třeba známý kyanid draselný.

Vědci prokázali, že tetrodotoxin nevytvářejí ryby samy, ale je produktem bakterie příbuzné bakterii vyvolávající choleru a jed se v těle ryby hromadí postupně. Patří mezi vysoce účinné nervové jedy a v těle otráveného člověka zablokuje přenos vzruchů na nervových zakončeních, tím ochromí svaly a postižený se udusí. Žádná účinná protilátka zatím není známá. První pomoc spočívá ve výplachu žaludku a napojení na plicní ventilaci. 

Pokrm z této jedovaté ryby smí připravovat jen přísně zkoušení kuchaři a traduje se, že pokud kuchař rybu připraví špatně a zákazník zemře, velí kuchaři čest spáchat rituální sebevraždu, a to vlastním nožem na ryby.

Většina z úmrtí zaznamenaných v Japonsku po požití fugu v posledních letech se však týká sportovních rybářů, kteří si pokrm z vlastnoručně ulovených jedovatých ryb připravili sami doma.

Tradiční japonská pochoutka se ale vlivem klimatických změn stává ještě nebezpečnější. Ryby totiž mutují a jed se tak dostává i do svaloviny nebo kůže. Vědci uvedli, že ryba mutuje kvůli oteplování moří. Zatímco běžná fugu má jed hlavně v játrech a reprodukčních orgánech, u hybridů se smrtelná dávka jedovaté látky objevuje i v dalších částech těla a také ve svalovině. O stromu, který vás může klidně i usmrtit, se dočtete v tomto článku.

Rozeznat normální exemplář od zmutovaného hybrida je přitom velice těžké i pro rybáře a licencované kuchaře. A přestože zmutované ryby na tržiště vůbec nesmějí, může celkem snadno dojít k záměně. Zastánci této tradiční, poněkud adrenalinové gastronomie, však s obavami vědců nesouhlasí. Podle nich je skutečně nebezpečná jen část hybridních jedinců.

Příprava a konzumace této smrtelně jedovaté ryby má v Japonsku tisíciletou tradici a obyvatelstvo od její přípravy v historii neodradil ani oficiální zákaz. Otázka je, co nastane, jestli fugu zmutuje natolik, že bude jedovatá opravdu celá. Nad budoucím osudem této japonské pochoutky se tedy vznáší otazník.

Karel Kovka | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

V Evropě vyrostla první robotická továrna na salámy. Přispěli do ní i Češi

Dům a zahrada

Několik pravidel používání myčky, které platí bez výhrady

Cestování

Nejnovější trend: Senioři cestují čím dál častěji a cestovky se musí přizpůsobovat

Zavřít reklamu