Překvapivé zjištění. Proč se kocovina projevuje u každého jinak?

 Věda a Výzkum 
26. října 2018 13:49 / Karel Kovka
  0
📷
2 fotografie v galerii
Téměř polovina lidstva má dispozice ke kocovině v genech Shutterstock
S výjimkou abstinentů to pravděpodobně zažil každý. Veselý večírek, pivo, víno či něco ostřejšího teče proudem a domů se nám nechce. Ale ta rána! Proč někdo téměř umírá a jiný je čilý jako rybička?

Kalné ráno opilcovo. Hlava se může bolestí rozskočit, žaludek až v krku a žízeň, že bychom se o ni mohli opřít. Takové bývají ranní následky přehnané konzumace alkoholu. Ale některých lidí jako by se to netýkalo. Proč se tak děje, zkoumala psychopatoložka Sally Adamsová, působící na univerzitě v britském Bathu.

Výsledkem jejího výzkumu jsou dvě studie. Ta první zahrnovala údaje o konzumaci alkoholu a následných stavech od více než třinácti tisíc dvojčat v porovnáním s jejich rodiči. Druhá ze studií, v průběhu které bylo dotazováno 4500 mužských i ženských dvojčat, se pak věnovala samotné kocovině a jejím podobám.

A výsledky jsou poměrně zajímavé. Sebraná data prokázala, že dědičnost ovlivňuje pravděpodobnost otravy alkoholem ze zhruba 50 % a následnou kocovinu dokonce z 55 %. V druhém případě pak výsledky v podstatě kopírovaly prvou studii a ukázaly, že geny mohly za rozdíly v četnosti kocoviny den po bujarém večírku ze 45 % u mužů a ze 40 % u žen. Je tedy zřejmé, že zhruba polovina lidstva má tu smůlu, že geny zděděné po rodičích se jim po každém nestřídmém požívání alkoholu následné ráno „připomenou“ pořádnou kocovinou. O objevu kapslí, které potírají kocovinu, jsme psali v tomto článku.

Je však zcela zbytečné si stěžovat na rodiče. Jednak je známo, že si je člověk nevybírá, a navíc ani rodiče za to nemohou, protože ani oni si svůj genofond nevybírali.

Jste-li tedy v té polovině lidstva, která je méně odolná proti následkům pití alkoholu, pak vám nezbývá, než se smířit s pořádnou ranní kocovinou, nebo si prostě dát o pár skleniček méně. Upřímně řečeno, nijak vám to neublíží. Spíše naopak. Odměnou vám pak budou jitra čistá jako horský potůček.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda