Houby nám prodlužují život a oddalují stárnutí. Víme proč

I naše hříbky patří do nevelké skupiny hub s vysokým obsahem antioxidantů
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Věda a Výzkum 
13. října 2018 12:39 / Pixabay
  5   0
O tom, že houbaření patří mezi naše nejoblíbenější činnosti, není žádného sporu. Jakmile zaslechneme, že rostou, vyráží do lesů stovky a tisíce houbařů. A nasbírané houby se každoročně počítají na desítky tisíc tun. Houby prostě milujeme.

Možná jste už někdy zaslechli, že houby jsou maso našich lesů. Toto rčení nejsou jen prázdná slova, ale naopak potvrzení pravdy o výživové hodnotě hub, jejich velmi nízkému obsahu tuků a jejich nízké energetické hodnotě. Některé druhy hub, například žampiony a hříbky, obsahují více esenciálních aminokyselin než maso.

Aminokyseliny jsou stavební kameny bílkovin, které si lidské tělo neumí vyrobit samo. Připočteme-li, že nás to vlastně nic nestojí, než si skočit do lesa a ještě si při sběru udělat radost a dopřát si zdravý pohyb, dostáváme naprosto ideální kombinaci. Další nesporný přínos pro náš organismus mají houby díky vyššímu obsahu nestravitelné vlákniny, tzv. chitinu.

Ten není rozpustný ve vodě, zvyšuje pohyb střev, působí proti zácpě a poměrně překvapivě i proti zubnímu kazu. O pozoruhodném světě hub jsme psali v tomto článku.

A výzkum přináší i další pozitiva hub a jejich konzumace. Vědci z Pensylvánské národní univerzity zjistili, že některé houby obsahují neobvykle velké množství antioxidantů. Ty mohou zpomalit stárnutí a zabránit mnoha problémům, které stáří přináší. Antioxidanty v našem těle nás chrání před volnými radikály. Ty se tvoří při takzvaném oxidačním stresu. Jde o proces, který vzniká jako doprovodná reakce při tvorbě energie z přijaté potravy. Díky tomuto procesu se v organismu začnou hromadit právě volné radikály, tedy vysoce toxické atomy kyslíku s nepárovanými elektrony, které poškozují buňky, proteiny, a dokonce DNA.

Po testech 13 druhů hub bylo zjištěno, že některé z nich obsahují velké množství dvou typů antioxidantů, konkrétně ergothioneinu a glutathionu. Jednu z látek, tedy ergothionein či glutathion, obsahují prakticky všechny druhy hub, ale jen některé obsahují obě tyto látky a v koncentracích, které jsou významné pro naše zdraví. Mohlo by se říci, že nám po amerických výzkumech vcelku nic není. Opak je ale pravdou. Mezi jeden z druhů, které obsahují obě látky v dostatečném množství, patří totiž i naše hřiby! 

A ještě jedna dobrá zpráva nakonec. Výzkum potvrdil, že tepelná úprava hub nemá na antioxidanty vliv, protože jsou imunní vůči vysokým teplotám. Takže i smaženice či jiné teplé pochoutky s houbami našemu zdraví prospívají.

Karel Kovka | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Světelný smog ohrožuje celý svět. Vážně ničí naše zdraví i přírodu

Dům a zahrada

Vyrobte si letos vlastní vánoční dekorace. Jak na to?

Cestování

Zimní eurovíkend v Helsinkách? I v tomto období žije město naplno a je co obdivovat

Zavřít reklamu