NASA posílá hned několik vozítek na odvrácenou stranu Měsíce. Co se zde bude odehrávat?

 Vesmír 
29. června 2021 15:49 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zkoumat se bude především asymetrie Měsíce NASA
Odvrácená strana Měsíce je dosud tou nejméně prozkoumanou stranou. A to se brzy změní. NASA totiž naplánovala hned několik misí, které mají měřit vlastnosti "vnitřku" Měsíce.

Jedna z misí známá jako Lunar Interior Temperature and Materials Suite (LITMS) bude pracovat ve Schrödingerově pánvi a nasadí hned dva specializované nástroje. LISTER neboli Lunar Instrumentation pro Thermal Exploration with Rapidity a také LMS neboli Lunar Magnetotelluric Sounder.

Co se na odvrácené straně Měsíce bude odehrávat?

LISTER bude především používat vrták k měření podpovrchového toku tepla vyvrtáním otvoru 3 m do měsíčního povrchu. LMS se pro změnu bude soustředit na monitorování elektromagnetického spektra a pokusí se zmapovat přirozené magnetické a elektrické pole Měsíce.

Samotný LITMS kombinuje tyto dvě metodiky měření a pokusí se k tomu všemu ještě zmapovat tepelné a fyzikální vlastnosti sledovaného materiálu. Díky samostatným tepelným a elektrickým měřením by vědci byli schopni rozlišovat mezi některými z těchto materiálových vlastností, jako je tepelná a elektrická vodivost měsíčního materiálu.

Ale LITMS nebude ve svém úsilí sám. Podobné věci se budou odehrávat i na blízké straně Měsíce v lokalitě Mare Crisium, kam by se lunární vozítka měla dostat asi o rok dříve než ta určená pro průzkum odvrácené strany.

Navíc NASA ještě do Schrödingerovy pánve pošle i dva citlivé seismometry. Podobně jako synergie lunárních vozítek LISTER/LMS, pomohou i data ze seismometrů poskytnout vnitřní obraz měsíčního povrchu, o který jde.

Průzkum Měsíce umožní komerční lety

Tyto mise a ještě řada dalších se uskuteční díky tomu, že NASA začne využívat komerční starty raket k dodání průzkumných vozítek na Měsíc. A to urychlí i samotné plánování. LITMS se tak na Měsíc a zpět dostane do roku 2024.

"S LITMS doufáme, že lépe pochopíme tepelný vývoj, diferenciaci a asymetrii Měsíce," řekl Dr. Robert Grimm, hlavní výzkumný pracovník LITMS. "To nám pomůže interpretovat, jak se formovala měsíční kůra, plášť a jádro. A můžeme porovnat tato měření na vzdálené straně s těmi, která provedly mise Apollo na jeho blízké straně. Měsíc je totiž tzv. přílivově uzamčen, kdy jedna strana vždy směřuje k Zemi. Obě strany Měsíce, vzdálená a blízká strana, jsou pozoruhodně velmi odlišné, ať už se to týká tloušťky kůry, jejího složení či kráterů. Dále čtěte: Úžasná astrofotografie. Podívejte se na některé z nejznámějších vesmírných snímků.

Zdroj: SwRI, NASA

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47