Pokud je v těchto hvězdných systémech život, může nás velmi snadno sledovat

 Vesmír 
26. června 2021 09:10 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Některé exoplanety na nás mají perfektní výhled OpenSpace/American Museum of Natural History
Vědci z Cornell University a Amerického přírodovědného muzea identifikovali 2 034 blízkých hvězdných systémů v malé kosmické vzdálenosti pouhých 326 světelných let. Pokud je na nich nějaký život, může nás velmi snadno sledovat.

Vlastně jde o 1 715 hvězdných systémů, které mohly sledovat Zemi od doby, kdy lidská civilizace rozkvetla asi před 5 000 lety, a dalších 319 hvězdných systémů, které se přidají v dalších 5 000 letech. Exoplanety kolem těchto blízkých hvězd mají doslova sedadlo v první řadě s krásným výhledem na naši planetu.

Z pohledu těchto hvězdných systémů jsme mimozemšťané my

"Z pohledu exoplanet jsme mimozemšťané,“ uvedla Lisa Kaltenegger, profesorka astronomie a ředitelka Cornellova institutu Carla Sagana na Vysoké škole umění a věd.

Ona a astrofyzička Jackie Faherty, vedoucí vědecký pracovník Amerického muzea přírodní historie, využily katalog Gaia eDR3 Evropské vesmírné agentury, aby zjistily, které hvězdy vstupují a opouštějí tranzitní zónu Země a na jak dlouho.

"Gaia nám poskytla přesnou mapu galaxie Mléčné dráhy,“ řekla Faherty, "což nám umožňuje podívat se dopředu a dozadu v čase a zjistit, kde byly hvězdy původně a kam směřují.“

Z 2 034 hvězdných systémů procházejících tranzitní zónou Země během zkoumaného období 10 000 let leží 117 objektů v okruhu asi 100 světelných let od Slunce a 75 z těchto objektů se nachází v tranzitní zóně Země od doby, kdy komerční rádiové stanice na Zemi začaly zhruba před 100 lety vysílat do vesmíru.

Pokud je tam život, musí o nás vědět

V katalogu 2 034 hvězdných systémů je také sedm známých hostitelských exoplanet. Každý z těchto světů měl nebo bude mít příležitost detekovat Zemi, stejně jako vědci ze Země našli tisíce světů obíhajících kolem jiných hvězd.

Pokud je na těchto exoplanetách nějaký inteligentní život, může pozorovat Zemi podsvícenou Sluncem a krásně vidět chemické podpisy života v naší atmosféře.

"Naše analýza ukazuje, že i nejbližší hvězdy obvykle stráví více než 1 000 let na výhodném místě, ze kterého je na Zemi perfektní výhled,“ řekla Kaltenegger. "Pokud je náš předpoklad správný, poskytuje to zdravou časovou osu pro nominální civilizace k identifikaci Země jako zajímavé planety.“

Vesmírný dalekohled Jamese Webba, jehož uvedení do provozu se uskuteční snad konečně v tomto roce, bude mít za úkol podrobně zkoumat několik tranzitujících světů, aby charakterizoval jejich atmosféru a hledal známky života.

V budoucnu by se měl uskutečnit rovněž další projekt, jehož cílem je vypustit malou kosmickou loď k nejbližší exoplanetě u Proxima Centauri, jež je od Země vzdálena zhruba 4,2 světelných let. Tyto projekty mají za cíl zjistit, zda nás tyto světy sktuečně již našly a zda mají podobné objevitelské plány. Dále čtěte: Proč je sluneční koróna teplejší než povrch samotné planety? Mohou za to magnetické vlny.

Zdroj info: Cornell University.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47