Odpočívají někdy neustále plavající žraloci? Vědci konečně rozluštili tuhle hádanku

 Země a Příroda 
24. června 2021 07:31 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Žraloci musí neustále plavat kvůli kyslíku Pixabay
Ani dravci nemohou zůstat vzhůru pořád a vůbec nespat. Ale žraloci vypadají, že skutečně nikdy nespí, a místo toho neustále plavou.

Mořští biologové nyní ale zjistili, že žraloci tzv. procházejí oceánskými proudy v konfiguraci dopravníkového pásu, což jim umožňuje odpočívat.

Žralok plave, i když odpočívá

Žraloci totiž nikdy nepřestanou plavat a skutečně plavou po celý svůj život. Musí se stále hýbat, aby svými žábrami extrahovali dostatek kyslíku, který je drží naživu, takže stacionární odpočinek podobný odpočinku ostatních zvířat nepřichází v úvahu.

Právě to, jak žraloci odpočívali, proto byla trochu hádanka, až Yannis Papastamatiou z Floridské mezinárodní univerzity začal studovat noční lovecké chování žraloků šedých (Carcharhinus amblyrhynchos). A zjistil, že žraloci plavou proti proudu v určitém pásu. Ještě zajímavější je, že byli pozoruhodně klidní a stěží pohybovali ploutvemi nebo ocasy.

"Během dne jsou docela klidní a uvolnění, plavou s minimálním úsilím,“ vysvětlil Papastamatiou. "Je to zajímavé, protože je tam docela silný proud.“ Výzkum se uskutečnil na atolu Fakarava ve Francouzské Polynésii.

V podstatě to vypadalo asi tak, že žraloci plavali kus vpřed proti proudu, pak se proudem nechali odnést zase zpět, a pak zase plavali dopředu. A tak pořád dokola.

Vědci nakonec přišli na to, že když se žraloci nechávají nést proudem, mohou se trochu uvolnit a udržet své svalové pohyby na minimu. Podle výpočtů týmu surfování po stoupajícím proudu umožnilo žralokům snížit úsilí, jež musí vynaložit na plavání, na pouhých 15 procent.

S touto informací v ruce si tým uvědomil, že to tak musí dělat i ostatní žraloci na jiných místech v oceánech, kde jsou proudy. Následné monitorování potvrdilo, že se žraloci skutečně nechávají během dne nést proudem a přizpůsobují svou polohu tak, aby co nejlépe minimalizovali energetický výdej. 

Žraloci využívají proudy podobně jako ptáci

Například během přílivu a odlivu, kdy jsou proudy silnější, se žraloci seskupují těsně k sobě a využívají tohoto přirozeného dopravního pásu. Toto chování je podobné způsobu, jakým ptáci používají proudy k udržení výšky s minimálním výdejem energie.

Budoucí výzkum může být schopen tyto informace použít k vyhledání žraloků a jiných druhů, jako jsou třeba chobotnice, které musí zůstat v pohybu, aby přežili.

Navíc tato studie v podstatě vysvětlila, jak žraloci využívají energetické krajiny oceánů a proč se hojně vyskytují na určitých místech či v určitém sezonním období. Dále čtěte: Nejstarší voda na světě leží hluboko pod Kanadou a je stará dvě miliardy let.

Zdroj info: Journal of Animal Ecology

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47