Spojené arabské emiráty se chystají zahájit vůbec první arabskou misi na Mars

 Vesmír 
16. července 2020 07:55 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
První arabská sonda brzy odletí na Mars United Arab Emirates Hope Mars Mission
Spojené arabské emiráty se chystají zahájit svou první misi na Mars. Bude to první arabský let na jinou planetu vůbec.

Kosmická loď velikosti zemského SUV, sonda zvaná Hope, stráví sedm měsíců cestováním na Mars. Jakmile dorazí, bude studovat atmosféru červené planety a sledovat, jak interaguje se slunečním větrem a jak ztrácí vodík a kyslík.

Arabové budou zkoumat klima po celý rok

Cílem arabské mise tedy bude zmapovat globální mapu klimatu planety Mars, a to po celý marťanský rok. Tím lidstvo získá první ucelený obrázek o atmosféře Marsu. "Budeme schopni pokrýt celý Mars po celou dobu dne i po celý marťanský rok,“ řekla Sarah Al Amiri, vedoucí vědy pro misi.

Díky své velké, oválné dráze by sonda Hope měla být schopna zachytit většinu planety během každé z jejích 55 hodin.

"Emiráty se velmi snažily, aby se nejednalo pouze o technologickou demonstraci, ale také o to, aby přispěly k vědeckému porozumění Marsu,“ řekl Richard Zurek, hlavní vědec Programové kanceláře pro Mars v Jet Propulsion Laboratory NASA.

Sonda se vydá na cestu už za pár hodin

Sonda bude vypuštěna z kosmického střediska Tenaghashima v Japonsku v úterý ve 4:51 hodin východního času. V Japonsku to bude brzy ve středu ráno.

Sonda Hope je jednou ze tří misí, které se chystají odstartovat na Mars v posledních červencových týdnech. NASA plánuje zahájit další program Mars roveru, nazvaný Perseverance, 30. července. Čína se také připravuje, aby vypustila rover, spolu s vlastní kosmickou lodí obíhající Mars, a to také ještě před koncem měsíce.

Všechny mise musí totiž odstartovat do konce července, protože musí zachytit Mars, když prochází kolem Země na oběžné dráze. Pokud zúčastněné agentury zmeškají tuto šanci, nebudou mít jinou příležitost až do roku 2022.

Pokud vše půjde dobře, sonda Hope dorazí na Mars do února 2021 a studovat planetu bude dva roky. Dále čtěte: Čtyři záhadné objekty byly spatřeny v hlubokém vesmíru. Nikdo neví, o co jde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008