Nejstarší voda na světě leží hluboko pod Kanadou a je stará dvě miliardy let

 Země a Příroda 
07. června 2021 19:59 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Objev 2 miliardy let staré vody zvyšuje obyvatelnost planet Depositphotos
Nejstarší známá voda na světě byla nalezena ve starodávném "bazénu" pod Kanadou už v roce 2016 a je stará nejméně 2 miliardy let.

Ještě předtím, přesněji v roce 2013, našli vědci vodu v lomu Kidd v Ontariu. Její stáří datovali na 1,5 miliardy let, ale v roce 2016 hlubší průzkum odhalil ještě starší zdroj pohřbený v podzemí.

Voda se schovává kilometry pod zemí

První objev staré vody z roku 2013 přišel v hloubce asi 2,4 kilometru v podzemním tunelu v dole. Ale extrémní hloubka dolu, který je svou hloubkou 3,1 kilometru nejhlubším dolem na základní kovy na světě, dala vědcům příležitost pokračovat v kopání.

"Nález z roku 2013 skutečně posunul naše chápání toho, jak stará může být tekoucí voda, a tak nás to skutečně přivedlo k dalšímu prozkoumávání,“ řekla geochemička Barbara Sherwood Lollar z University of Toronto. "A využili jsme skutečnosti, že v dole můžeme pokračovat v průzkumu hlouběji a hlouběji do země.“

Zdroj z roku 2016 byl nalezen asi 3 kilometry pod zemí a podle Sherwood Lollar se jedná o velký zásobník vody. "Když lidé přemýšlejí o takové starodávné vodě, předpokládají, že se musí jednat o malé množství vody uvězněné někde ve skále,“ řekla. "Ale ve skutečnosti to tam přímo bublá. Voda teče rychlostí mnoha litrů za minutu a objem vody je mnohem větší, než kdokoliv čekal.“

Starodávná voda může mít vlastní mikrobiální systém

Analýzou plynů rozpuštěných v této starodávné podzemní vodě, a to včetně helia, neonů, argonu a xenonu, se vědcům podařilo datovat ji nejméně na 2 miliardy let, což z ní dělá nejstarší známou vodu na Zemi.

Analýza obsahu síranů ve vodě navíc ukázala, že síran je produkován chemickou reakcí mezi vodou a horninou, a to znamená, že geochemické podmínky v těchto starodávných kalužích vody, které jsou odříznuty od povrchu, mohou samy o sobě stačit k udržení mikrobiálního života nezávislého podzemního ekosystému, který může trvat potenciálně miliardy let.

To totiž znamená, že potenciálně obyvatelné oblasti Země mohou být mnohem větší, vzhledem k tomu, že srovnatelné miliardy let staré horniny tvoří asi polovinu kontinentální kůry Země. A může to také znamenat, že obyvatelnost jiných planet může být ve skutečnosti větší, než jsme si dosud mysleli.

"Pokud to může fungovat na starověkých horninách na Zemi, pak by podobné procesy mohly způsobit, že marťanský svět pod povrchem bude obyvatelný,“ vysvětlila Sherwood Lollar.

I když vědci v této prastaré podzemní vodě zatím nenašli žádné skutečné živé mikroby, a to na Zemi ani nikde jinde, čím více takových starodávných vod najdou, tím blíže k jejich objevení budou. Na to je však třeba udělat mnohem více dalších výzkumů. Dále čtěte: Před zemětřesením se objevují divné elektromagnetické anomálie. Konečně víme proč.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve