Pravěký svět byl opravdu děsivé místo. Kontinenty terorizovaly více než dvě miliardy obřích predátorů

 Věda a Výzkum 
21. dubna 2021 09:05 / Lukáš Bauer
  1
📷
4 fotografie v galerii
Po Zemi běhaly miliardy tyrannosaurů Depositphotos
V pradávných dobách byla Země nelítostným místem, kterému dominovaly miliardy predátorů všech různých velikostí. Vědci už dlouhou dobu vědí, že pravěká Země byla doslova přeplněna životem, který redukovali obří predátoři, jako byl například známý tyrannosarus rex. Skupině vědců se nyní podařilo zjistit, jak obrovské množství těchto hrozivých tvorů na Zemi žilo.

Jedním z nejděsivějších predátorů všech dob byl tyrannosaurus rex. Tento obří dinosaurus měl silné čelisti plné ostrých zubů a byl nelítostným zabijákem. Vědci o tomto druhu vědí poměrně dost informací, ale nikdy nebyli schopni říci, kolik těchto monster na planetě vlastně žilo, až nyní.

Skupina vědců proto vymyslela novou metodu, jak odhadnou jejich celkové množství. A výsledky naznačují, že jich po zemi běhalo více než 2,5 miliardy. Vědci se při svém výzkumu inspirovali metodikou, která se používá při sčítání ohrožený žijících druhů. Využili tedy takzvaný Damuthův zákon, který určuje průměrnou velikost populace na základě velikosti tvora. Obecně totiž platí, že věší tvorové jsou zastoupeni v menším počtu než ti menší.

Velice úspěšný druh

Z tohoto zákona vyplývá, že obří tvorové, jako je tyrannosaurus, nikdy nemohli existovat vedle sebe ve velkém počtu, protože by vyhubili všechny ostatní dinosaury. O tyrannosaurech je však známo, že byli velice úspěšným druhem, který na Zemi vydržel nebývale dlouho, a proto jejich celkový počet za jejich éry dosahoval více než 2,5 miliardy.

Je však nutné upřesnit, že se jedná pouze o vědecký výpočetní odhad, ve skutečnosti je to však trochu komplikovanější vzhledem k tomu, že tyrannosarus byl predátorem. Jejich existenci a život totiž ovlivňovalo velké množství proměnných, které vědci nejsou do podobných modelací schopni zahrnout. Jako velice hrubý odhad však Damuthův zákon může posloužit.

Zkoumání dalších druhů

Odhad je také zkreslený tím, že tyrannosaurus je dávno vyhynulý a ve znalostech jeho skutečného života mají vědci stále velké množství mezer. Velkou roli hraje také fakt, že na zemi dnes neexistuje žádný suchozemský tvor, který by dosahoval tak impozantních rozměrů. Vědci se v rámci svého výzkumu nyní chtějí zaměřit také na další druhy dávno vyhynulých druhů z éry před dopadem velkého meteoritu. Dále čtěte: (V Argentině byly objeveny pozůstatky gigantického dinosaura. Jedná se o nějvětšího tvora, který kdy chodil po Zemi).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47