Seznamte se s faktorem velmi rychlé smrti. Toxin z modrozelených řas se nachází i v našem ovzduší

 Země a Příroda 
08. dubna 2021 14:40 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na toxiny z řas je třeba dávat pozor nejen ve vodě, ale i ve vzduchu Depositphotos
Zatímco některé modrozelené řasy (nebo přesněji sinice) jsou pro nás zásadní pro své schopnosti fixovat dusík, jiné jsou velmi nebezpečné a co hůř, vyrábíme si je sami.

Změna klimatu a odpady ze zemědělské produkce způsobují, že kdysi normální proces životního prostředí se častěji vymyká kontrole a nová studie ukázala, že zvláště nebezpečný toxin produkovaný sinicemi není jen ve vodě, ale také v našem ovzduší.

Faktor velmi rychlé smrti

Toxin nazývaný anatoxin-a (ATX) nebo rovněž faktor velmi rychlé smrti dělá to, díky čemu získal svoji přezdívku - zabíjí rychle. Pokud mají lidé tu smůlu, že byli vystaveni tomuto toxinu, způsobí to u nich a samozřejmě i u zvířat ztrátu koordinace, ochrnutí nebo smrt.

"ATX je jedním z nejnebezpečnějších cyanotoxinů produkovaných škodlivými řasami, které v důsledku globálního oteplování a změny klimatu stále více převládají v jezerech a rybnících,“ vysvětluje autor studie James Sutherland z zemské rady Nantucket.

ATX je produkován řadou sinic, které kvetou v teplé, klidné vodě bohaté na živiny a mohou narušit zbytek ekosystému. Ve vodě dochází ke snížení hladiny kyslíku a někdy rovněž k produkci toxinů, jako je ATX. Mikroby, které rozkládají řasy, potřebují ještě více kyslíku, což může způsobit hromadné umírání ryb a dokonce i mrtvé zóny.

Jakmile je tedy v nějakém rybníku či jezeře zjištěn květ řas, je potřeba se takové vodě vyhnout, a to kvůli nebezpečí, které mohou toxiny jako ATX způsobit. Není totiž ani výjimkou, že psi a další zvířata zemřeli po požití této vody.

ATX se dostane i do vzduchu

Může ale být kolem takto zasažených vodních ploch nebezpečný i vzduch? Vědci to zkoumali u rybníku Capaum Pond v Massachusetts.

A skutečně ATX ve vzduchu kolem rybníka našli. Zjistili průměrnou koncentraci 0,16 nanogramu na metr čtvereční. "Lidé kolem těchto jezer a rybníků s kvetoucími řasami často odpočívají, aniž by si byli vědomi možných problémů,“ řekl Sutherland. "Přímý kontakt nebo vdechování těchto cyanotoxinů může představovat zdravotní rizika. “

Tým si ještě není jistý, jak toxin končí ve vzduchu a expozice aerosolu ATX není dobře pochopena, takže je zde ještě spousta dalších věcí, které je třeba prozkoumat. Vědci v článku naznačují, že vítr možná způsobil, že se malé kapičky naplněné molekulami ATX nebo dokonce buňkami sinic dostaly do vzduchu a mlha pomohla ATX zůstat ve vzduchu déle.

Rozhodně se ale s blížícím se létem raději držte dál od vodních ploch s kvetoucími řasami. Rozhodně se v nich nekoupejte a takto zasažené vodní plochy raději doslova obcházejte obloukem. Dále čtěte: Na světě je 20 spících supervulkánů, které mohou kdykoliv vybuchnout. Jejich erupce by změnila život na Zemi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve